Det är ett EU-finansierat forskningsprojekt som ska resultera i hälsosammare köttprodukter.

Doktoranden Stina Burri är en av forskarna i projektet. Hon har lagat 1 618 köttbullar till möss Resultatet blev att möss som serverades köttbullar preparerade med antioxidanter fick mindre inflammation i tarmarna.

– Vi såg väldigt stor skillnad i grad av inflammation i tarmen. Innan man får en tumörutveckling får man alltid en inflammation, så därför kan man se det som en indikator på om man håller på att få en tumör, säger Stina Burri, doktorand i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola, till TT.

Men än återstår en del innan den hälsomässigt optimala köttbullen kan serveras. Stina Burri understryker, enligt TT, att det är alldeles för tidigt att översätta resultaten i handfasta recept på hälsosammare köttbullar för människor.

– Jag kan inte säga att jag har löst cancerfrågan med kött. Det är alldeles för långt bort. Men det är jättemånga som sysslar med den här typen av forskning, så om några år kan man nog sammanställa många människors forskning och säga någonting mer säkert, säger Stina Burri.

Framöver planeras det också köttbulleförsök på människor, eftersom det inte kommer räcka med studier på möss för att ge några säkra svar.