Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag om att hålla Eksjö rent: "Goda intentioner och all välmening"

Det ligger mycket skräp i naturen, speciellt längs bil- och gångvägar. Det tycker en person i Eksjö kommun som lämnat in ett medborgarförslag. Lösningen anser personen är att personer som får försörjningsstöd från kommunen kan göra en insats och städa upp skräpet.

Förslagsskrivaren skriver att insatsen skulle kunna bidra till att personerna känner en gemenskap och att de uträttar något värdefullt.

Samhällsbyggnadssektorn har nu utrett förslaget och kommit med ett svar. I Eksjö kommun arbetar avdelningen HIA, hälsa, integration och arbete, för att ge personer utan arbete en meningsfull syselsättning.

Mikael Wärnbring, samhällsbyggnadschef, berättar att det kontinuerligt sker städinsatser i samarbete med gata- och parkavdelningen på Eksjö energi. Under 2020 har flera personer varit delaktiga i städinsatser. Nästan varje vardag plockar en städpatrull skräp i Eksjö centrum, cirka en dag i veckan i kommunens övriga tätorter.

Eksjö kommun är medlem i stiftelsen Håll Sverige rent. Flera skolor och förskolor brukar engagera sig i en skräpplockardag.

– Medborgarförslaget har goda intentioner och all välmening. Sett till vilka insatser som kommunen gör i dag föreslår vi att kommunfullmäktige ska anse förslaget besvarat, säger Mikael Wärnbring.