Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag om färre möten blir nog inte av – kan bli sju timmar långa

Förslaget om att minska antalet fullmäktigemöten kan avslås. Det föreslår kommunstyrelsen. Mötena kan bli så långa som uppåt sju timmar.

Det var i början av mars som Liberalerna Sven-Olov Lindahl och Christer Ljung lämnade in sin motion om att minska antalet kommunfullmäktigemöten från tio till sex på ett år. I deras motion skriver de att ett möte kostar cirka 50 000 kronor. Att minska antalet skulle innebära en besparing på cirka 200 000 kronor.

De menade också att det skulle innebära en koncentration av kommunfullmäktiges huvuduppgift, att fatta övergripande beslut.

I genomsnitt innehåller ett möte 19 punkter och pågår i fyra timmar. Om mötena skulle minskas till sex stycken, utan att ändra innehållet, skulle de pågå i cirka sju timmar, med 30 ärenden.

– Vi har en parlamentarisk beredning som efter varje mandatperiod utvärderar hur det har varit och arbetar mot nästa period. De tittar bland annat på arvodering, antalet möten och nämndledamöter. Det arbetet kommer senast att presenteras i kommunfullmäktige i juni, berättar Carina Lindström (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Att göra en sådan här förändring kräver omarbetning av reglementen, som lämpligen genomförs i den parlamentariska beredningen.

Förslaget från kommunstyrelsen till kommunfullmäktige är att avslå motionen.

LÄS MER: Liberalerna föreslår färre möten 2018