Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortfarande bakterier - vattnet måste kokas

Det finns fortfarande bakterier i dricksvattnet i Sunhult. Svaret på de nya prover som togs under måndagen väntas tidigast på onsdag.

Sedan i lördags förmiddag uppmanas de boende i Sunhult att koka det vatten som ska drickas samt användas till livsmedel. Detta sedan det upptäckts att det finns bakterier i vattnet.

Det handlar om den så kallade E-koliebakterien, som kan orsaka magsjuka. Varför just ledningarna i Sunhult drabbats är oklart.

– Det är för tidigt att svara på, säger Björn Stendal, vd för Aneby Miljö & Vatten, Amaq.

Fick svar

På måndagen fick bolaget svar på de prover som tagits. Det visade att vattnet i Sunhult fortfarande innehåller bakterier.

– Det vi gör nu är att spola nätet för att rengöra det. Under dagen (läs måndag) tas nya prover.

Vattenproverna skickas till Synlab i Linköping för analys. Enligt Stendal väntas svar tidigast på onsdag. Det innebär att de cirka 115 hushåll i Sunhult som är drabbade får fortsätta att koka sitt vatten.

Sedan i lördags finns också dricksvattentankar utplacerade på sex olika platser i samhället.

Inte nöjd

Enligt Amaqs vd har man inte fått så många reaktioner från Sunhultsborna.

– Men det är klart att man inte kan vara nöjd med att inte kunna använda dricksvattnet utan att koka det, säger han och fortsätter:

– För oss är det viktigt att se till att alla kommuninvånare har bra vatten och att vi kan lösa detta.

Björn Stendal konstaterar också att larm om bakterier i dricksvattnet inte är så ovanligt.

– Men Aneby är inte mer drabbad än någon annan kommun.