ANEBY

Socialchef Mikael Fornander berättar att det fortfarande är höjd säkerhet i kommunhuset.

Foto Bodil Molin

Vid 13.30-tiden på tisdagen i förra veckan fick polisen ta emot en anmälan om hot mot tjänsteman. Detta sedan en person ska hotat flera av de anställda i kommunhuset.

Polisen, som tog emot anmälan via telefon, var förtegen om vilken typ av hot det handlade om och ville inte närmare gå in på hur det var formulerat.

När tidningen var i kontakt med kommunstyrelsens ordförande Beata Allen (C) var även hon väldigt försiktig i sina uttalanden. Hon bekräftade att en polisanmälan gjorts och att man vidtagit säkerhetsåtgärder i huset, men ville inte säga mer än så.

En anmälan till

En förundersökning om hot mot tjänsteman har inletts. Göran Landén är förundersökningsledare. När tidningen kontaktade honom på måndagen kunde han informera om att kommunen samma dag gjort ytterligare en polisanmälan om hot.

Det är fortsatt låst in till kommunhuset.

Foto Bodil Molin

Sedan det första hotet förra veckan har åtgärder vidtagits för att höja säkerheten, både för anställda och besökare i byggnaden.

Tills vidare är exempelvis den inre entrédörren till kommunhuset låst. Den gångna helgen var öppettiderna begränsade till lunchtid, för matgästerna till Druvans matsal. Hela tiden fanns personal från Securitas på plats.

Socialchef Mikael Fornander är involverad i säkerhetsarbetet. Inte heller han kan gå in på vad det handlar om för hot.

– Men vi fortsätter att ha mer begränsade öppettider i kommunhuset. Hur länge kan jag inte riktigt svara på, vi får göra en bedömning från vecka till vecka, säger han.

Enligt den information som på måndagen gick ut till de anställda i kommunhuset är bedömningen att Securitasvakter inte längre behövs. Den inre entrédörren kommer som sagt att vara låst även i fortsättningen, med undantag av 1,5 timme vid lunchtid. Detta för att lunchgästerna ska kunna komma in.

Det som också gäller är att alla besökare ska anmäla sig i receptionen och hämtas i ljusgården av den personal som tar emot.

Arbete pågår

Fornander påpekar att kommunhuset i Aneby är ovanligt tillgängligt. Ett arbete för att förbättra säkerheten pågår.

– Det resonemanget är inte nytt.

Sociala avdelningen, som han ju basar över, är extra utsatt för hot.

– Inom socialtjänsten hamnar vi i situationer där personal och de personer vi arbetar med inte alltid är av samma uppfattning, säger han och fortsätter:

– Det är fullt förståeligt, men vid hot får vi inte bli passiva, utan måste agera.