Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotografen från Aneby ställer ut i New York

Han är verksam i Aneby, men fotografen Cletus Nelson Nwadike är van att ställa ut sina bilder över hela världen. Utställningen på ett galleri i Brooklyn känns ändå speciell. – Det är något med New York, säger han.

Cletus Nelson Nwadike har publicerat flera böcker med poesi och han har visat sin fotokonst på mängder av utställningar, både i Sverige och utomlands.

Hans bilder har fått flera priser och uppmärksammats på olika sätt. Nu senast genom att han valts ut för en utställning genom United Photo Industries som har ett galleri i Brooklyn, New York.

– Det är en organisation som gör utställningar med fotografer som de själva tycker om. När jag såg listan med stora fotografer som ställt ut där blev jag mycket glad att vara en del av det, säger han.

Trots att hans bilder många gånger har visats i internationella sammanhang är det något speciellt med att ställa ut den amerikanska storstaden.

– Det är något med New York.

Cletus Nelson Nwadike har nyligen kommit tillbaka från Stockholm, där han deltagit i en utställning genom Fotosidan Masters.

Han hade gärna åkt till USA för att medverka personligen på den nya utställningen, men resan visade sig bli för dyr.

Det är inte helt enkelt att livnära som fotograf från Aneby. Han har visat sina bilder i National Geographic, men också arbetat inom barnomsorgen och som fritidspedagog.

Han har bott i Aneby i tolv år, men kommer ursprungligen från Nigeria. Flera av hans tidigare bilder är skildringar av kroppsarbetare i det tidigare hemlandet.

– Jag är arbetarklassens barn, det är min berättelse. Arbetarna i Nigeria har ingenting och ingen bryr sig om vad som händer dem. Det är ett slitigt, hårt liv, säger han.

Cletus Nelson Nwadikes planer för framtiden är att fortsätta arbeta på samma sätt som tidigare.

– Jag jobbar i det tysta och jag väntar på tillfället. Det är min enda plan, att jobba i det tysta.