Försvarets radioanstalt, FRA, väljer att för första gången avslöja omfattningen av IT-spionaget mot landet i en intervju med .

– Under en typisk månad kan vi se 10 000 aktiviteter från statliga utländska angripare mot svenska mål, säger Fredrik Wallin, talesperson på FRA, till SVT.

FRA har kunnat kartlägga attackerna, som sker mot mål i hela Sverige, när man spanat mot organisationer och underättelsetjänster som har koppling till främmande makt. Men att stå emot angreppen är enligt FRA väldigt svårt.

– Det är oerhört svårt att skydda sig mot en kvalificerad angripare som verkligen vill in på något specifikt mål om man vill ha datorer som överhuvudtaget har någon kontakt med omvärlden, säger Fredrik Wallin till SVT.

Angriparna har två primära syften med sina attacker: Få tillgång till hemlig information, eller för att utnyttja datorer i Sverige för att göra IT-attacker i andra länder.

Tidigare har informationen om dessa attacker varit hemligstämplad hos FRA. Men nu väljer man alltså för första gången att gå ut med uppgifterna. Kanske för att synliggöra det stora hotet som faktiskt finns. Fredrik Wallin på FRA berättar att det finns stora företag och myndigheter som har ett dåligt skydd.

– Det finns de som har ett relativt bra skydd och så finns det företag, organisationer och myndigheter som har ett sämre skydd där en angripare utan större svårigheter kan komma in i systemen och komma åt känslig information, säger Fredrik Wallin till .