Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från askkopp till allmänhet

Ungefär en miljard fimpar beräknas slängas på svenska gator och torg varje år. Antalet riskerar att öka när den nya tobakslagen förflyttar den rökande från serveringar med askkoppar ut till allmänna platser. Eksjös miljö- och hälsoskyddsinspektör Peter Larsson berättar hur kommunen ser på problemet.

Tidigare har tidningen rapporterat om den nya tobakslagen som träder i kraft den 1 juli. Lagen innebär delvis att flera allmänna områden blir rökfria, bland annat entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde och uteserveringar. Rökning omkring dessa ytor ska ske på så sätt att det inte påverkar andra besökare.

En risk som pekats på med tobaksförbudet är att de som fortsätter bruka cigaretter flyttas från en plats till en annan, och så också deras fimpar. Det kan innebära att många fimpar inte längre hamnar i askkoppen på uteserveringen, utan istället på gatan eller i naturen.

– Ja det finns absolut en risk för att det händer, men här är det sunt förnuft vi måste mana till. Vi har inga resurser att se till att folk inte fimpar på gatorna.

Ur askkopp i naturen

Enligt Håll Sverige Rent är cigarettfimpar ett av de skräp som finns kvar i naturen mycket länge. Fimpen lämnar kvar små mikroplastpartiklar, som stannar kvar i naturen och havet i hundratals år. Ungefär en miljard fimpar beräknas slängas på svenska gator och torg varje år. Det motsvarar ungefär 108 ton plast.

Peter Larsson påpekar problemet.

– På något sätt tänker man att folk använder lite sunt förnuft och att vuxna människor inte slänger fimpar och annat avfall omkring sig. Men tydligen är 80 procent av avfallet i naturen fimpar. 80 procent! Känn på den siffran, säger Larsson.

Trelleborg var 2018 första svenska stad att införa böter på de som fimpar på gatan. Är det något Eksjö funderat på att ta efter?

– Nej det vet jag inte. Vi får kolla på hur de har gjort där, svarar Larsson.

Friskare människor

Som miljö- och hälsoskyddsinspektör ställer sig Larsson positiv till beslutet.

– Det här är en del av folkhälsoarbetet som Sverige bestämt sig för att bedriva för att skapa friskare människor. Slutsyftet är att stärka folkhälsan och avnormalisera det här med rökning, avslutar Larsson.