Det är ännu ett par veckor kvar till den ”riktiga” valdagen den 9 september, men från och med den 22 augusti går det faktiskt precis lika bra att förtidsrösta. Ett par som passade på när de ändå var i stan var riksdagsledamoten Helena Bouveng (M) och regionrådet Malin Olsson (M) som tillsammans med lokala kommunalrådet Carina Lindström (M) under onsdagen kikade in i stadshuset för att lägga sina röster.

– Jag hörde på vägen hit att hela 43 procent av Sveriges befolkning förtidsröstade i förra valet och det skulle förvåna mig om det blir färre i år. Jag tror snarare det blir fler, säger Bouveng utanför stadshuset strax efter hon lagt sin röst.

– Och det innebär att varje dag från och med i dag är en valdag, inte bara den 9 september, fyller Olsson i.

Röstmottagarna Catharina Tingvall och Linda Davidsson tog inte bara emot Helena Bouveng, Malin Olsson och Carina Lindström i stadshuset under onsdagen. Redan när lokalen öppnade stod folk i kö för att förtidsrösta.

Foto Patrik Klavebäck

Avgörande sista veckor

Trots att många förtidsröstar kan de sista veckorna komma att bli helt avgörande för valets utgång.

– Som läget är i svensk politik i dag handlar det om absoluta marginaler, åt vilket håll de där två eller tre sista procenten går. Det här är kanske det viktigaste valet någonsin att gå och rösta om man vill ha en ny regering eller inte, säger Bouveng.

Något som också leder till att det kan bli svårt att hitta konstellationer, enligt Olsson.

– Håller opinionssiffrorna i sig något sånär är det tydligt att det blir jämt och att inget block kommer få någon egen majoritet, säger hon och får medhåll av Bouveng.

– Frågan är vilken minoritet som blir störst, men så har Sverige styrts de flesta åren, tillägger Bouveng.

Integration viktigaste frågan

Den viktigaste valfrågan tycker de båda integrationen är.

– Det viktigaste för mig är att människor som kommer hit till sitt nya land får sitt första jobb. Det är inte rimligt att det ska ta sju eller åtta år innan man får det. Dels för att vi då blir färre som försörjer fler, och den ekvationen går inte ihop, och dels för att även deras barn ärver utanförskapet. Det är ännu värre, säger Bouveng.

Carina Lindström tillägger också att den största lokala frågan är bevarandet och utvecklandet av akutsjukhuset.

– Lokalt och regionalt är det absolut superviktigt att vi får ha kvar Höglandssjukhuset. Det är kommunens största arbetsplats, säger hon.

Den som vill förtidsrösta i Eksjö kommun kan göra det på följande platser: Eksjö stadshus, Bruzaholms Folkets Hus, Hjältevad brandstation, Solgården i Ingatorp eller Emilkraften i Mariannelund.