Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra av kommunens restauranger stängs – erbjuder matlådor

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

En åtgärd för att minska smittspridning av coronaviruset stänger nu Eksjö kommun tillfälligt restaurangerna på trygghetsboendena. I stället erbjuds matgästerna en matlåda att ta med hem.

Från och med onsdagen den 25 mars stänger Eksjö kommun tillfälligt restaurangerna på trygghetsboendena Snickaren, Tuvan, Solgården och Bobinen. Det är till följd av Folkhälsomyndighetens rekommendationer att personer över 70 år ska begränsa sina sociala kontakter med människor.

– Restaurangerna är en samlingsplats där flera 70-plussare kommer och äter. Det är en grupp som vi måste se till att de har möjlighet att handla lunch som vanligt. Därför kommer det i stället att serveras matlådor som man kan komma och hämta, säger Patrik Hedström, socialchef.

Ingen förbeställning

Priset för maten är densamma. Matlådorna erbjudas alla dagar, vardagar som helger, mellan 12.30-13.45 och det krävs ingen förbeställning av maten.

– Då tar man med sig matlådan hem och äter. Restaurangen är helt stängd, säger Hedström.

För den som brukar ha ledsagning eller annan insats vid restaurangbesöket kan i stället få matlådan levererad hem via hemtjänsten.

Undvik onödiga besök

Folkhälsomyndigheten uppmanar också att människor med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, ska undvika sociala kontakter för att minska risken för att sprida smitta.

– Anhöriga och andra besökare bör därför helt undvika onödiga besök på till exempel särskilda boenden, äldreboenden, trygghetsboenden och stödboenden. Det gäller även lindriga symtom på förkylning, säger Patrik Hedström.

Aktiviteterna på särskilda boenden och träffpunkter är inställda för att minska risken att sprida smitta.

– Däremot är dagverksamheten fortfarande öppen. Samma sak gäller där, är man förkyld kommer man inte dit, säger Hedström.

LÄS MER: De som saknar nära och kära kan få hjälp med livsmedelsinköp

LÄS MER: Senaste nytt i coronachatten