Gästprofessor Maria Cecilia Loschiavo dos Santos utstrålar värme, och kramar sina studenter. Under en kort intensiv tid har hon deltagit i deras undervisning, och nu är hon tillbaka för att se resultatet. De har tillverkat pallar där målet inte har varit att producera en snygg och bekväm sittmöbel, utan att säga något om sin samtid.

Studenter vid Träcentrums program Produktutveckling med möbeldesign, och studenter vid mastersprogrammet industridesign vid JTH i Jönköping har deltagit i designprojektet utanför studietid. Deras samtidstolkningar har nyligen ställts ut på möbelmässan Stockholm Furniture fair, och ska under sommaren ställas ut på Vandalorum utanför Värnamo.

Ni är underbara. Ni har en hög utbildningsnivå i Sverige, utbrister Maria Cecilia Loschiavo dos Santos.

Hon går igenom pallarna med studenterna. De samtalar på engelska om designtankarna och resultatet. Teknikerna varierar, och studenterna som är i början av sin utbildning har själva fått lösa de problem som de ställts inför under processen.

Hon är fantastisk på att ge feedback. Under hennes ledning känner man sig trygg att prova, säger Marie Strömberg, bördig från Vetlanda.

Hon har tillverkat en pall där fundamentet består av en guldglänsande stjärna. Hon kallar den Starstruck, och är hennes tolkning av samtiden som ett narcissistiskt samhälle där många vill vara stjärnor.

Maria Cecilia Loschiavo dos Santos besök ingår i ett samarbete mellan Träcentrum, JTH och University of Sao Paulo.

Vi vill ta ett steg för att göra utbildningen mer internationell, berättar universitetsadjunkt Victor Strandgren.

Exportmarknaden är viktig, och studenterna ska få med sig ett internationellt perspektiv i sitt skapande.