Sommarvärme resulterar i att alla glassälskare har frysen full med diverse strut- och isglassar – en tid som din plånbok inte är lika glad över.

Glassbranschen pressas nämligen av vaniljbrist, dyr grädde och en explosion av nya leverantörer, skriver Di.

Det stora glassföretaget Sia har till exempel höjt sina priser med tio procent under det senaste året.

– Vi höjer när råvarupriserna går upp. Gräddpriset har gått upp 35 procent i år i jämförelse med föregående år, säger Rolf Frid, Sias vd, till Di.

"Vi måste bara ha vanilj..."

Priset på vanilj har också nått nya höjder. Anledningen till detta är att Madagaskar, som ligger utanför Afrikas östkust, drabbades av en kraftig cyklon i mars förra året. Konsekvenserna av cyklonen, som hade namnet Enawo, märks nu vid skörden av vaniljstänger. Omkring 30 procent av odlingarna på Madagaskar beräknas ha förstörts och det har inneburit att inköpspriset på vaniljstänger på kort tid har stigit rejält.

LÄS MER: Här är årets glassnyheter – två favoriter återvänder

— Vi måste bara ha vanilj. Det är en jätteviktig ingrediens för oss. Det är priserna som skjuter i höjden och det kommer att innebära att priserna till konsumenter kommer att öka, sa Felix Müntzing, marknadschef på Triumf Glass, till TT tidigare i år.

1998 kostade en Daimstrut 14 kronor – i dag kostar den populära glassen 25 kronor, vilket innebär en ökning med 78 procent. För isglassälskaren svider det dock inte lika mycket i plånboken. På 20 år har en Piggelin bara blivit två kronor dyrare.