Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustav Fridolin slutar som MP-språkrör

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin avgår i vår. 35-årige Fridolin, som även är utbildningsminister i Sveriges nuvarande övergångsregering, har själv skrivit på Aftonbladet Debatt om beslutet att lämna toppolitiken.

Gustav Fridolin har varit Miljöpartiets språkrör sedan 2011. Enligt partiets stadgar ska alltid en man och en kvinna dela på posten som språkrör och de får som mest inneha den posten i nio år. Miljöpartiet kommer nu att välja ett nytt manligt språkrör på partiets kongress i maj, uppger Aftonbladet.

"Jag hoppas få lite mer tid att vara den pappa och man jag vill. Jag längtar efter att undervisa igen", skriver Gustav Fridolin som är utbildad folkhögskolelärare och tidigare även har arbetat som journalist.

När Gustav Fridolin tillsammans med Åsa Romson tog över som språkrör efterträdde de Peter Eriksson och Maria Wetterstrand som i sin tur då hade nått upp till den längsta möjliga tiden som språkrör för Miljöpartiet.

Under Gustav Fridolins tid som språkrör har Miljöpartiet för första gången i partiets historia ingått i en regering. Men de fyra åren som samarbetspartner till Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven (S) har tidvis varit turbulenta.

Åsa Romson valde 2016 att avgå som partiets kvinnliga språkrör efter hård intern kritik. Hennes efterträdare blev då Isabella Lövin. Under 2016 avgick även bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) efter att ha avslöjats på ett möte med den kontroversiella turkiska nationalistgruppen Grå Vargarna. I samma veva blev det även kontroverser när den miljöpartistiske politikern Yasri Khan av religiösa skäl inte ville hälsa på en kvinnlig journalist från TV4 med en handskakning. Flera krav höjdes vid den tidpunkten på att även Gustav Fridolin borde ha avgått som språkrör. Han ställde sin plats till förfogande, men fick senare fortsatt förtroende från partiet.

Skandalerna från 2016 har gjort att Miljöpartiet sedan dess har brottats med dåliga opinionssiffror.

Efter ett lyckat valresultat 2014 då Miljöpartiet fick 6,9 procent av rösterna i riksdagsvalet gick det betydligt sämre i valet för en dryg månad sedan. Med 4,3 procent av rösterna var det precis att Miljöpartiet kunde vara kvar i riksdagen.

"Jag har fått leda partiet i två av våra bästa valresultat, och ett av våra sämre. Tagit Miljöpartiet in i regering, vi har uträttat mer än kanske någon gång tidigare i vår historia, och landat på fötterna. Det har inte alltid varit enkelt. Det hade varit lättare att ge upp. Jag vet en del som hade blivit glada då", skriver Gustav Fridolin.

Miljöpartiet gjorde 2014 även stor succé i EU-valet då partiet fick 15,4 procent av rösterna.