År 2009 bildades en ideell förening för att driva gymmet Träningsverket och bidra till folkhälsan i Aneby. Under hösten kommer Aneby Gymförenings jubileum att uppmärksammas genom olika aktiviteter.

Det viktiga är inte att lyfta fram själva föreningen, menar P-O Ängegärd, verksamhetsansvarig på Träningsverket.

– Syftet är att inspirera andra till att röra på sig, det är ju därför vi finns. Vi vill göra något för att fler ska börja träna, säger han.

I samband med jubileet har alla företag på orten fått ett mejl där gymföreningen ber att få bli ”uppvaktade”. Föreningen föreslår presenter på mellan 500 och 2000 kronor. Företag som bidrar kommer att synas på gratulationskort som visas på skärmar i gymmet.

Att fira jubileum medför vissa kostnader och uppvaktningen är ett sätt att öka stödet från sponsorer.

– Det är klart att när man genomför många aktiviteter så tar det på kassan, säger P-O Ängegärd.

Fler sommarbesök

Gymföreningen har växt kraftigt på tio år. Idag har man drygt 1100 medlemmar. I juni och juli har Träningsverket dessutom haft långt fler besök än väntat.

– Nu i sommar har vi haft fler besökare än någonsin tidigare. Det är en markant skillnad, säger P-O Ängegärd.

Han jämför med somrar flera år tillbaka, men kan inte riktigt förklara den plötsliga ökningen. Kanske har Anders Hansens uppmärksammade Sommar-program spelat en roll.

– Jag kan bara konstatera att det är jätteroligt.

Föreningen som driver gymmet Träningsverket samlar drygt 1100 medlemmar.

Foto Johan Fingal

Pass med hälsoprofil

Träningsverket satsar vidare för att nå fler som vill göra något positivt för sin hälsa. Gymmet får snart nya trappmaskiner och en ny matta i crossfitrummet.

Den stora händelsen i höst är ett besök från hälsoprofilen Mårten Nylén, bland annat känd som programledare för tv-programmet Biggest Loser. Den 16 november håller han en föreläsning och leder ett gruppträningspass med Anebyborna.

– Vi vill göra något för våra medlemmar och vårt samhälle, säger P-O Ängegärd.