Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hade skarpladdad pistol i sätet - frikänns från grovt vapenbrott

En äldre Jönköpingsbo åkte runt drogpåverkad i Vetlanda med en skarpladdad pistol i sätet. Det slutade med åtal för flera brott. Men mannen frikänns nu från det allvarligaste av Eksjö tingsrätt.

Tingsrätten klargör i domen att det faktiskt är möjligt att mannen inte visste om att det fanns ett skarpladdat vapen i bilen när han fick ögonen på sig i Vetlandatrafiken och stoppades av polis för en rutinkontroll. Därmed ska han inte dömas för grovt vapenbrott.

Jönköpingsbon uppger att han inte kände till att det fanns ett skarpladdat vapen i sätet, då han påverkad av droger stoppades av Höglandspolisen och greps under tumultartade former.

Mannen, som är i 60-årsåldern, har i förhör berättat att hans bil är välkänd för många, att han ibland lånar ut den samt att den alltid är olåst.

Han tror att någon placerat pistolen i bilen för att komma åt honom.

Tingsrätten klargör att mannens förklaring till hur vapnet hamnat i bilen inte är så osannolik att den kan lämnas utan avseende.

Man gör bedömningen att bevisningen inte är tillräcklig för en fällande dom och frikänner mannen från åtalet om grov vapenbrott.

Han döms till skyddstillsyn för brott mot knivlagen, drograttfylleri, vapenbrott och ringa narkotikabrott.