Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är kommunens nye miljöinspektör

Rekryteringen har tagit tid, men nu har kommunen återigen en miljöskyddsinspektör. Per-Olof Kättström, tidigare på Tranås kommun, började den 1 juli i kommunhuset. – Globala mål måste uppfyllas lokalt. Det är vår uppgift att se till att det händer, säger han.

Aneby kommun har saknat en miljöskyddsinspektör sedan Torbjörn Adolfsson slutade den 1 februari. Adolfsson tillträder i augusti som VA-avfallschef i Tranås kommun.

Per-Olof Kättström valde att flytta åt andra hållet, från Tranås till Aneby.

– Det var mitt behov av omväxling, säger Per-Olof Kättström.

På uppdrag från kommunstyrelsen genomförde Aneby kommun en omorganisation tidigare i år. Miljöenheten slogs samman med bygg- och planenheten och tjänsten som miljöchef ersattes av en miljöinspektör. Torbjörn Adolfsson erbjöds tjänsten men valde istället att sluta på kommunen.

Tjänsten som miljöskyddsinspektör har efter en lång rekryteringsprocess gått till Per-Olof Kättström. Han blir en av tre inspektörer på miljöenheten. En ny hälsoskyddsinspektör börjar i augusti.

På besök

Per-Olof Kättström har under hela sin yrkeskarriär arbetat med miljöfrågor, bland annat som miljösamordnare för SAS och Arlanda och senast som miljöinspektör i Tranås.

– Det har alltid varit ett intresse. Det är viktigt, säger han om sitt engagemang.

Som miljöskyddsinspektör besöker han regelbundet industrier och lantbruk. Han åker runt till verksamheter i kommunen och kontrollerar att de sköter sig när det gäller exempelvis utsläpp och avfallshantering.

De flesta företag är vana vid kommunens inspektioner och väl medvetna om regelverket. När det gäller mindre eller nystartade verksamheter är det viktigt för miljöskyddsinspektören att informera om krav och regler.

– Det är sällan som jag behöver skriva ett föreläggande. Det mesta går med lite övertalning, säger Per-Olof Kättström.