Christer Petterssons alkoholproblem började redan när han var i 14-årsåldern, då var alkohol något nytt och tufft som han ville testa på.

– Jag hade lite dåligt självförtroende och det blev ju mycket bättre med alkohol, så jag fastnade direkt, berättar Christer.

Ganska snart blev det något självklart i hans liv, men han märkte tidigt att han inte kunde hantera det särskilt bra. Redan i unga år blev han också hämtad av polis för första gången och han tilldelades en övervakare som kom på besök ibland för att kolla läget.

– Jag ville hela tiden bara ha mer och jag drack alltid för mycket, även om det bara var under lördagskvällarna de första åren, säger Christer om den första tiden med alkoholen.

När industriarbetare fick ledigt på lördagarna blev fredagen en ny, självklar, kväll fylld med alkohol. Dagarna han drack för mycket utökades till två per vecka. Som 18-åring kom också andra droger in i bilden och han började röka hasch, något som fortsatte vara en del av hans liv i nästan tio år.

– Egentligen ville jag inte röka men alla vet hur det är med grupptryck, man har sitt gäng, man är någon i gruppen och då är det svårt att säga nej.

När Christer var i 20-årsåldern utökades drickandet till onsdagar också, men det var under en resa till Kreta som det gick överstyr.

– Under resan var det som att något hände, jag drack varje dag, 14 dagar i sträck. Där kan man verkligen säga att jag tappade kontrollen.

Hemma i Tranås fick han ett jobb på Stiga, där han trivdes väldigt bra. Alkoholen började dock bli ett stort problem i perioder och dagarna i dimma blev allt fler. Han sjukskrev sig ibland och det gjorde att ingen direkt märkte av problemet. När det sen spårade ur med drickandet fick han stöd av både facket och kollegorna att ta hjälp.

– Det tog ett tag, men jag insåg tillslut att jag hade ett problem. Jag hamnade på olika behandlingshem, men det hjälpte inte riktigt, jag var snabbt tillbaka igen, berättar Christer.

Många av hans vänner började lite senare hänga i Kamratföreningen Länkens lokaler. Det är en förening som riktar sig till före detta missbrukare och finns i flera städer i Sverige. Det blev en nykter samlingsplats för Christer och flera av hans kompisar som tidigare suttit på parkbänkar i Tranås.

– Det kändes så bra på morgonen sen när man hade hållit sig nykter kvällen innan, det blev en helt annan gemenskap också när alla var nyktra.

Månaderna gick och Christer mådde bara bättre. Efter några år fick han dock ett återfall och började dricka igen.

– Jag drack non-stop i elva dagar efter en kryssning, jag vet inte varför jag bestämde mig för att åka egentligen. Det var jag inte mogen för då men rättade till mig ganska snabbt.

Efter dessa elva dagar gick han direkt tillbaka till Länken i Tranås och med hjälp av stödet därifrån lyckades han sluta för gott. Nu har han varit nykter i snart 30 år.

– Bakslaget stärkte mig ändå, det fick mig att inse att det inte finns en chans att jag kommer att kunna dricka igen. Har man en gång suttit i alkoholens klor finns bara avhållsamhet, det tror jag starkt på, berättar Christer.

– Nu kan jag möta folk och prata utan att skämmas, jag känner mig stark nu och jag vet att vem som helst kan trilla dit, fortsätter han.

På dessa 30 år har han engagerat sig mycket i Kamratföreningen Länken i Tranås. Där hjälper han människor att komma ur missbruk och stöttar upp kampen för ett nyktert liv.

– Jag har blivit hjälpt, då kan ju jag hjälpa andra och finnas där som stöd, menar Christer.

– Någon jag vill passa på att hedra är Olavi Laaksonen, han gjorde mycket för Länken i Tranås, lägger Christer till.

Nästa år, 2018, har det gått precis 30 år sedan han slutade med alkoholen. Han är nu pensionär och lägger mycket tid på föreningen, men också på sina intressen; idrott och motion.

– Jag är en riktig AIK-fantast och sen är jag ute och springer en del. Det fungerade länge som medicin för mig och jag mår väldigt bra av det.