Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han målar Kungen och Kingen

Som tredje generationens dekorationsmålare för han en stolt yrkestradition vidare. I veckan har Ola Sivhed varit på Eksjö Museum och arbetat med en speciell målning med både Carl XVI Gustaf och Zlatan. – Det är vår kung som målar den skånske kungen, säger Ola Sivhed.

Utställningen Handens kunskap har visats på Eksjö Museum sedan i maj. Den innehåller exempel på dekorationsmåleri och i veckan har Ola Sivhed varit på plats för att demonstrera sin yrkeskunskap.

På en jättelik duk målar han en egen version av ett motiv som han har hämtat från Carl Larssons stora fresker för Nationalmuseum i Stockholm.

– Det är precis samma upplägg. Jag har bara bytt ut dem till vår tids kungar, det är vår kung som målar den skånske kungen, säger Ola Sivhed.

De moderna kungligheterna är alltså Carl XVI Gustaf och Zlatan Ibrahimovic.

Under några dagar har Ola Sivhed varit på plats i Eksjö för att måla "Kungen och Kingen". Han är tredje generationens dekorationsmålare och arbetar ofta i unika kulturmiljöer.

Bland hans finare uppdrag var en stor fresk som han utförde för kungafamiljen i deras hem på Solliden. Under arbetets gång träffade han även Carl XVI Gustaf.

– Han kom förbi varje dag när han var ute med hundarna. Jättetrevlig.

Bevarar kulturarv

Ola Sivhed började med att utbilda sig som målare och som illustratör innan han lärde sig yrket som dekorationsmålare av sin morfar. Numera har han erfarenhet som få andra.

– I ett trollslag var jag äldst i branschen och mäster, säger han.

Förutom kulturmiljöer, där han bevarar och restaurerar unikt konsthantverk, tar han uppdrag för restauranger eller privata hem.

– Jag arbetar mycket med väldigt förmögna människor, det är bara de som har råd att fullfölja tyvärr. Jag pimpar hus och det är hemskt kul.

När han tar privata uppdrag handlar mycket om stämningen i rummet och ett helhetsintryck. Ola Sivhed arbetar med en stab av yrkesmänniskor som gör allt från finsnickeri och stuckaturer till textilier.

Arbetet han gör hör hemma i en kulturhistorisk tradition, men det är inte alltid det ligger rätt i vår moderna tid.

– Jag drabbas ju av trender. Den här kloriseringen, där allt ska vara vitt och blonderat, den har inte varit någon glädje för mig. Men jag klagar inte, det finns alltid en klick människor som vill ha sitt eget, säger Ola Sivhed.

Stolt hantverk

Han verkar inom en anrik hantverkstradition med en osäker framtid. För närvarande väljer han oftast att tacka nej till lärlingar, då många unga är alltför otåliga.

– Det som det har tagit mig 35-40 år att lära det vill de göra från dag ett. Det vill inte slipa eller spackla, de vill börja förgylla direkt.

Hans hantverk har skänkt honom en yrkesheder och inte minst glädjen i att möta nöjda kunder.

- Det är en ynnest att få komma till människors hem och skapa något vackert. Det är en bra känsla att du kan se vad du har gjort, ditt dagsverke.

Ola Sivheds målning visas i utställningen Handens kunskap som pågår till den 25 november.