Ska du skriva om det i tidningen med mitt namn så är jag inte ett dugg intresserad av att prata om det, säger Höglandspolitikern direkt när jag når honom på telefon.

Han är övertygad om att det genererar fler påhopp, mer hat och hot. Av samma anledning avstår han från att polisanmäla det han utsätts för.

Polisanmäler jag så blir det en offentlig handling och då hamnar det i tidningen. Jag har pratat med kollegor runt om i landet som har gått den vägen och de har fått det sju resor värre sen. Ska man polisanmäla så ska det finnas tydliga bevis, man ska veta vem det är som ligger bakom, annars är det bättre att låta bli.

Efter att ha blivit lovad anonymitet berättar han om telefonsamtalen och om inläggen i sociala medier.

Det blir vanligare och vanligare att folk vräker ur sig. Det är allt ifrån att jag är värdelös och inte begriper någonting, till att någon hoppas att jag ska bli skjuten eller vill att jag ska hängas. Vid några tillfällen har folk, från sina egna konton, skrivit rätt så allvarliga grejer. Men när jag svarat hårt tillbaka så är det ett flertal som har backat och bett om ursäkt.

Politikern menar dock att påhoppen generellt påverkar honom ganska lite. Möjligen att han ibland skjuter på att ta upp vissa frågor, väntar tills det blivit lugnare och energiförråden fyllts på.

Det äter kraft. Men jag är oerhört tydlig med att det är min förbannade plikt att stå emot så länge jag orkar, sen får någon annan ta över.

Hur länge orkar du då?

Ingen aning. I dag påverkar det inte på ett sådant sätt att jag funderar på att sluta, men det är klart att det finns en gräns.

Att anmäla till polisen uttrycker flera andra politiker som en viktig princip, inte minst för att det ska finnas uppdaterad statistik kring hur vanligt det är med brott mot förtroendevalda. Där håller politikern inte riktigt med.

Vi rapporterar ju till Brå varje år, så statistiken kommer in. Själv sparar jag allt jag blivit utsatt för. När det varit någon större grej så har jag pratat med någon polis som jag har förtroende för, säger politikern och tillägger att det arbetas med frågan både i kommunen där han är aktiv och i hans eget parti.

Han är kluven till att prata om hoten, menar att det inte gagnar politiken.

Vi vill ju att fler ska engagera sig politiskt.

Men han är också övertygad om att utvecklingen är på väg att vända, med fler som vågar stå upp och slå tillbaka.

Det som är rätt och riktigt vinner alltid till slut. Vi har ju turen att leva i ett demokratiskt samhälle, det handlar bara om att tillräckligt många ska våga ta fajten.