Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill berätta om flyktingars liv i väntan på uppehållstillstånd

Hur är det egentligen att leva som flykting i Sverige? Författaren och dokumentärfotografen Per-Erik Åström hoppas att kunna förklara detta genom en föreläsning om sin och Doris Dahlins senaste bok "I väntan på besked - flyktingar berättar".

Under 2017 besökte Per-Erik Åström och Doris Dahlin sin gamla hemstad Härnösand för att träffa flyktingar från bland annat Syrien och Afghanistan. Mötet resulterade i en bok där författarna skildrar flyktingarnas berättelser och drömmar om ett bättre liv. Boken beskrivs som en en djupdykning i vad det innebär att vara flykting och asylsökande i en mellanstor svensk kommun idag.

– Vi kommer att tala om hur det är att komma som flykting till en liten Norrlandskommun som Härnösand. Var bor man, vad sker med barnen, vanliga enkla frågor, berättar Per-Erik Åström.

Åström tar upp hur synen på invandring såg ut i staden på 1960-talet, då han växte upp, och hur en utbytesstudent från Indien gjorde invånarna fascinerade över att det fanns andra hudfärger.

Härnösand i dag beskriver han som en flyktingvänlig stad och tar upp att Sverigedemokraterna har en hyfsat liten representation i kommunen i jämförelse med siffrorna på riksnivå. Invandringen, menar han, haft en tydlig positiv inverkan på samhället.

– Härnösand är en stad som under många år haft negativ befolkningsutveckling men många äldre och pensionärer, skatten höjs och ungdomar flyttar där ifrån. Men människor som kommer in i kommunen i arbetsålder, det lönar sig. Det finns bostäder, tricket är att slussa ut dem till jobb verksamheter, säger han.

Frivilliga stor hjälp

Åström menar att samhällets frivilliga haft en stor inverkan på att de flyktingar som kom efter flyktingkrisen hösten 2015 integrerats i samhället.

– I dag om du dricker en kopp kaffe på stan märker du hur hela stan och miljön har förändrats. För att sammanfatta det hela så är det ungefär så att de som verkligen gjort storverk för att underlätta för flytningar och perioden av väntan är frivilligorganisationer, församlingar och kyrkor, säger han.

Boken hoppas han ska kunna ge en inblick i livet som flykting och den långvariga väntan på besked om man får stanna i landet eller inte. Per-Erik Åström menar att han ser det som en lärobok till de som sympatiserar med Sverigedemokraterna.

– Vi försökte göra denna bok så öppet och nyfiket med respekt för människorna vi träffade och deras livshistorier i Härnösand. Det är ingen anti-SD bok, men jag ser gärna att man, om man hyser sympati för SD, faktisk läser denna bok så att man vet vilka människorna som man pratar om är och vad de går igenom, säger han.

Föreläsningen arrangeras av Vetlanda kommun tillsammans med studieförbunden i Vetlanda. Evenemanget kommer att hållas på Vetlanda bibliotek under onsdagen den 17 oktober.