Trots att Öberg missade två skott i det sista stående skyttet och drog på sig dubbla straffrundor, lyckades 24-åringen ta sig samman och gick ut som trea inför avslutningen av loppet.

Där blev det en kamp mellan Öberg och polskan Monika Hojnisz om bronset. En revanschsugen Öberg – som sköt bort den svenska guldchansen i damstafetten i går och bommade ett liknande läge i sprinten – ryckte ifrån sin motståndare och skapade en lucka inför upploppet, där hon korsade mållinjen som lycklig trea.

Efteråt förenades hon med lillasyster Elvira, 26:a i loppet, i en känslosam kram.

"Haft förbannelse"

– Det är obeskrivligt, säger Hanna Öberg i SVT och fortsätter:

– Det känns som att jag haft en förbannelse över mig i det här mästerskapet. Det känns så jäkla skönt att det gick vägen till slut.

Samtidigt stod tränaren Mattias Nilsson och gladdes åt sin medaljör.

– Puh, lättnad. Det känns som att hon förtjänar medaljen efter alla stolpe ut. En skön revansch för Hanna och resten av laget. Det betyder jättemycket för henne, säger han till TT.

Huvudtränaren Johannes Lukas:

– Det var verkligen en medalj för oss alla. Häftigt för henne att få komma tillbaka så efter i går. Vad jag skrek till henne på upploppet? "Nu tar vi den!".

Glädjevrål

Svenske landslagschefen Anders Byström kramade om Lukas i ett glädjevrål i den mixade zonen. Byström var också inne på hur Öberg lyckades vända bakslaget från lördagens stafett.

– Det känns lite extra så klart med tanke på det som varit. Just sättet hon gör det på, att klara av det är otroligt stark. Så ledsen som hon var i går, att vända det till i dag och vinna spurten, det är otroligt starkt.

Norska suveränen Marte Olsbu Røiseland vann före Italienska hemmaåkaren Dorothea Wierer.

TT