Jag hade testat allt och så var jag på Aneby marknad. Där stod en dam och sålde grankådsalva och jag tänkte att jag får se om det hjälper. Och det funkade verkligen! Jag tänkte "det här skulle jag kunna tänka mig att tillverka." säger Karin och berättar att det hon gör är ett verkligt hantverk som hon kan stå för.

Karin Bjärstedt bor med man och barn på Ekekulls gård utanför Vetlanda. De driver ett skogsföretag och hela familjen har naturen som livsstil. Karin berättar att hon och hennes man fungerar som varandras assistenter i verksamheten med skogsskötsel och hantverk.

Vi vill leva på det som finns i skogen och i trädgården, säger Karin. Grankådssalva är en antibakteriell naturprodukt som funnits i århundraden och som ska hjälpa huden att läka. Karin Bjärstedt berättar att salvan bland annat lindrar lättare brännskador, självsprickor, torra fötter och hudproblem hos djur.

Ibland kommer det fram äldre personer till mig när jag säljer på marknader och berättar att deras farmor eller mormor brukade koka grankådssalva.

Karin Bjärstedt plockar kåda från granar på egen mark och där hon har tillstånd. Det är inte tillåtet att plocka kåda enligt allemansrätten utan tillstånd. Hon kokar ner kådan i kallpressad rapsolja och blandar sedan med rent bivax. Alla produkter är ekologiska och närodlade. Det är ett gediget hantverk och processen tar lång tid. En hel dag går åt till att göra en sats salva.

Jag började när jag var mammaledig och sen har verksamheten utvecklats. Nu jobbar jag heltid med detta sedan fyra år tillbaka, säger Karin som i grunden är förskollärare.

Min pappa var en genuin skogsman. Jag var otroligt mycket i skogen som barn så det finns med redan från början. Det finns mängder med mat ute i den svenska naturen som vi inte tar tillvara på, säger Karin och berättar att hela familjen har ett stort intresse för naturen.

Min son som är sju år brukar säga att han är planet-skötare, skrattar Karin.

Karin Bjärstedt är med i hantverksorganisationen Bondens torg där egenföretagare kan träffas för att utbyta idéer och tjänster. De är ute på många marknader och många har egna gårdsbutiker.

Drömmen är att kunna bygga lokaler så att jag kan ha en större tillverkning och öppna en liten gårdsbutik, säger Karin och berättar att hon också tillverkar granskottsirap, björksav och andra naturprodukter att ha i bakning och matlagning.

Karin Bjärstedts produkter från Ekekulls gård går att se på Stalpet under augusti.