När tidningen gör ett nedslag på den vackert belägna platsen vid Assjön är det fullt av rörelse på gården. En konfirmandgrupp har just avslutat en del aktiviteter och ska precis ta ett dopp. Ett annat gäng är i full gång och leker och springer över de stora gräsytorna.

Föreståndaren Mårten Gustafsson ser belåten ut när han blickar ut över gården.

– Det var ju så här allt började, med sommarkonfirmationer. Den traditionen har vi fört vidare i mer än 50 år.

En grupp konfirmander från Vallentuna förbereder sig på lek.

Foto Bodil Molin

En av grupperna kommer från Vallentuna, som är en av alla församlingar som hyr in sig på gården. Men framför allt arrangerar Linköpings stift varje sommar två egna läger. Under två treveckorsperioder kommer ungdomar från hela Sverige.

I den grupp som är i gång just nu ingår knappt 20 ungdomar. Mårten Gustafsson är ansvarig, tillsammans med ytterligare fem ledare. Dessutom arbetar ett 20-tal volontärer i köket, med städning och som vaktmästare.

– Det är tidigare konfirmander som gärna vill hjälpa till. De står på kö för att få vara med.

Svårt att hinna med

För många som vill konfirmera sig kan sommarläger vara ett bra alternativ.

– En del har så mycket i vardagen att det blir svårt att hinna med under skolåret.

Varje dag inleds och avslutas med andakt i kapellet. Hela verksamheten genomsyras av vad det innebär att leva som kristen.

– Vi har många övningar då det handlar om värderingar och att samarbeta.. Det handlar hela tiden om gruppen och laget, säger Mårten Gustafsson och fortsätter:

– Vi försöker ta upp livsfrågor som ungdomar har och inget läger är det andra likt. Allt beror på vilka som deltar. Men vi lever tillsammans, gör allt ihop och lyfter fram värden som 15-åringar kanske inte tänker på.

På programmet finns bland annat också bad, kanotpaddling och lägerbål. Konfirmanderna har sovit i vindskydd och en övernatttning i Askeryds kyrka väntar.

– Då ska vi prata om döden.

En stor del av ungdomarna åker till Gransnäs utan att känna någon i förväg. Dock har de träffats under två helger inför lägret.

– Det bästa är att komma ensam, då måste man skapa nya kontakter och är också ett oskrivet blad.

Mårten Gustafsson är lägerchef för konfirmanderna.

Foto Bodil Molin

Under de tre lägerveckorna råder totalt mobiltelefonförbud. För de allra flesta ungdomar känns det säkert helt otänkbart, men enligt Mårten Gustafsson fungerar det bra.

– Efter ett tag är det ingen som tänker på det. Och ska man vara fokuserad på det vi gör här fungerar det inte att hela tiden ha koll på vad kompisarna hemma gör. De finns ju kvar även efter tre veckor.

Från USA

Mest långväga av konfirmanderna är Arvid Åström, som bor i USA, dit han flyttade från Spånga vid 3 års ålder. Han har dock anknytning till trakten, med en pappa som växte upp i Tranås och där bor farföräldrarna fortfarande kvar.

Arvid trivs bra.

– Det är roligt och bäst är den fria tiden, som är kanske två timmar per dag, säger han.

Den 29 juli är det dags för konfirmation i Askeryds kyrka, med ett par 100 gäster.

– Då ska vi, med teater och sång, framföra det som speglat vårt läger. Vi vill förmedla något av värde. Konfirmanderna får själva bestämma vad och vi ledare är med och stöttar.

Även sedan konfirmanderna lämnat Gransnäs fortsätter lägerlivet, med alla möjliga inriktningar.

– I mitten av juni öppnar vi dörren till den verksamheten och stänger inte förrän den 20 augusti, säger Mårten Gustafsson.

Läs mer: Ta en titt in i nybygget

Läs mer: En pigg 60-åring ska firas