I flera år har stockholmaren Lars Lundgren följt Gustafssons öde som fånge hos en terroristgrupp i afrikanska Mali, där Gustafsson kidnappades i samband med en motorcykelresa 2011.

– När Johan frigavs skrev jag i Facebookgruppen att vi minsann borde fixa fram en ny motorcykel till honom. Någon föreslog en insamling via Swish och därefter var det väldigt många som bidrog, allt från vanliga entusiaster till mc-försäljare och klubbar. Bland annat skänkte en BMW-förening sina intäkter från ett lotteri till insamlingen, säger Lundgren som nyligen träffade Johan Gustafsson.

– Han verkade rörd och tacksam. Vi kände inte varandra sedan tidigare.

LÄS MER: Snapchat och Instagram – helt nytt för Johan Gustafsson

LÄS MER: Frisläppt Johan Gustafsson mötte Värnamoborna

När insamlingen väl nått en viss summa pengar, hörde initiativtagarna av sig till fabrikören KTM och frågade vad man skulle kunna få för slanten.

– Johan får en KTM 1090 Adventure R som är den senaste modellen i serien. Men det är inte bestämt när vi kan överlämna motorcykeln, kanske blir det om någon månad, säger Lars Lundgren som talar om en speciell gemenskap bland mc-entusiaster.

LÄS MER: Johan Gustafsson på exklusiv filmpremiär

– Så är det absolut, vi har en speciell sammanhållning och gemenskap och hjälper varandra med allt möjligt, avslutar Lars Lundgren.