Vid årsskiftet införs en mängd nya lagar och förordningar i landet. Det som sticker ut är bland annat att reglerna för beteendet på nätet och på sociala medier skärps, uppger TT.

Att sprida integritetskränkande bilder, som exempelvis nakenbilder, kan från och med nästa år leda till alltifrån böter till fyra års fängelse genom det nya brottet olaga integritetsintrång. Man kan också komma att straffas om man sprider uppgifter om någons hälsotillstånd eller om att någon utsatts för ett allvarligt brott.

2018 utvidgas brottet ofredande till att omfatta upprepade och oönskade kontakter via till exempel telefon, e-post och sms skriver TT. Det kan exempelvis bli straffbart att upprepande störa någons nattsömn.

Straffet för grovt vapenbrott höjs till lägst två års fängelse. Det blir vidare straffbart att föreslå en träff med ett barn i sexuellt syfte, detta oavsett om mötet äger rum.

Andra lagar som träder i kraft nästa år är att det blir förbjudet för bilförare att tala i telefon med mobilen i handen, införs i februari, att förskoleklass blir obligatorisk, gäller från höstterminen 2018, och att kraven på ökad tillgänglighet för funktionshindrade ökar, införs i maj.

Det kommer införas en åldersgräns på 18 år för att sola på solarium nästa år. Rektorer ska vidare besluta om partier ska bjudas in till skolor. Urval ska ske på objektiv grund, till exempel partier i riksdag eller kommunfullmäktige.

Från och med mars nästa år blir det höjda straffavgifter för grova överträdelser mot kör- och vilotider i transportbranschen. Det blir också en amnesti för att lämna in olagliga vapen mellan februari och april nästa år.

Nytt för nästa år är att det införs en elfordonspremie för bland annat köp av elcyklar. Premien uppgår enligt TT till 25 procent av inköpspriset, dock högst 10 000 kronor. Detta införs i februari.