Tidigare har polisen behövt stoppa förare i samband med de olagliga biltävlingarna. Nu kan de istället få tillräckligt med bevis genom exempelvis spaning och sociala medier för att beslagta bilar som man misstänker deltagit i olagliga streetrace-tävlingar. Det är tack vare en hovrättsdom efter ett fall i Stockholm som nu gör det möjligt för polisen, skriver TT och .

Under sommaren 2016 beslagtog polisen i Stockholm en specialbyggd Ford Mustang i samband med en streetrace-tävling. Trots att det inte gick att bevisa vem som kört bilen valde polisen att beslagta fordonet. Hovrätten menar med sin dom att polisen agerat rätt, eftersom det finns bild- och videobevis som styrker att bilen är ett brottsverktyg.

Domen innebär, skriver polisen på sin hemsida, att ett förföljande av det misstänkta fordonet inte längre behövs. Det innebär att polisen kan beslagta bilen även när den står parkerad. Polisen avvaktar nu att domen ska vinna laga kraft.

– Den mest påtagliga effekten är att vi inte längre kommer behöva jaga de här bilarna och utsätta oss själva, förarna och tredje man för fara, säger Johan Siverland, inspektör vid lokalpolisområde Huddinge, till TT.