Johanna Haraldsson, riksdagsledamot från Vetlanda, är glad över beskedet från talman Andreas Norlén om att han ska låta riksdagen rösta om Stefan Löfven (S) som statsminister.

– Jag tycker att det är positivt att Löfven får chansen och att vi (S) har tid på oss att genomföra vissa förhandlingar, säger hon kort efter att talmannen meddelat sitt beslut.

Johanna Haraldsson vågar dock inte ta ut något i förskott.

– Nej det gör jag inte. Ingenting är klart, det väntar en omröstning. Framtiden får utvisa hur det blir, säger hon och tillägger:

– Men jag har stora förhoppningar om att vi kan hitta bra samarbetspartners och att vi därigenom kan hitta en lösning.

Att bilda en ny regering har visat sig vara svårt. Arbetet har pågått sedan valet i september. Stefan Löfven röstades bort kort efter valet. Såväl Ulf Kristersson (M) som Annie Lööf (C) har därefter tvingats kasta in handduken.

– Saker måste få ta tid. Det viktigaste är att vi får till en regering som har stabilitet, säger Haraldsson och konstaterar att det nu är det största partiet i Sverige som kommer att få möjlighet att försöka hitta en lösning på hur den kommande regeringen ska se ut.

– Ingen tjänar på att vi skyndar och får en svag regering, eller en regering som inte får igenom sina beslut, säger Haraldsson.

Den tredje december räknar talmannen Andreas Norlén med att lägga fram Löfven som statsminister för omröstning. Tidigast ett par dagar senare kan omröstningen ske.

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) är inte överraskad över, om än avvaktande inför, att Löfven nu väntas få en andra chans att bli statsminister.

Foto Lars Bernfalk

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L), från Eksjö, intar en mer reserverad hållning än Johanna Haraldsson efter beskedet om att talmannen väntas nominera Löfven.

Hon förklarar att talmannens besked inte kom oväntat.

– Att uppdraget skulle gå till Löfven igen var ingen överraskning, säger hon.

Däremot är hon inte i nuläget beredd att uttala sig om vilken riktning en kommande omröstning kan tänkas ta.

– Vart det leder får vi se, säger hon och förklarar att hon avvaktar med ytterligare kommentarer tills längre fram i den här processen.

Relaterat till artikeln

Helena Bouveng (M) menar att det är avgörande hur Centerpartiet och Liberalerna resonerar.

Foto HENRIK MONTGOMERY / TT

Riksdagsledamot Helena Bouveng (M), från Vetlanda, hade inte helt oväntat hellre sett att Ulf Kristersson (M) fick prövas som statsministerkandidat.

– Det var antingen Stefan Löfven eller Ulf Kristersson som skulle prövas, det är de statsministerkandidater vi har, säger hon.

– Talmannen gör bedömningen att det är Löfven som ska prövas. Svårt att säga varför, jag vet inte mer än du hur han tänker där, fortsätter hon.

Helena Bouveng ser med spänning fram emot kommande omröstning.

– Det är bra att Stefan Löfven får prövas skarpt i kammaren, kommenterar Bouveng.

Genom sitt beslut sätter talmannen åter press på Centerpartiet och Liberalerna, som för några månader sedan var med och röstade bort Löfven.

Hur tror du det går den här gången?

– Det blir avgörande hur C och L resonerar nu, säger Helena Bouveng.