Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helgens kulturtips – även för dig som helst stannar hemma

Just nu ställs många kulturevenemang in och en stor andel av befolkningen har tvingats isolera sig. Veckans helgtips från kulturredaktionen är anpassade efter situationen och ger även tips till dig som behöver stanna i soffan.

Den här veckan är det Emilia Söelund, Björn Kohlström, Michael Joelsson och Sandra Lindén som tipsar:

Emilia Söelund: Se föreställningar på distans

Det gör ont i hjärtat att tänka på alla kulturupplevelser som inte blir av. Alla fantastiska samtal på Littfest i Umeå, all teater, opera och livemusik som inte kommer att genomföras för att en publik utgör en risk för smitta. Jag sänder varma tankar till alla konstnärer och arrangörer som inte får framföra det de har övat på eller planerat inför. I brist på annat vill jag uppmana er att ta del av kultur hemifrån. Se till exempel Parisoperans "Les Indes galantes" hemma i soffan. Den är nu öppen även för svenska tittare. Om du letar hittar du många fler exempel på kulturupplevelser som kan upplevas på distans.

Du hittar hela operaföreställningen här.

Emilia Söelund, kulturredaktör

Björn Kohlström: Bästa skivan för karantänen

Efter 13 års väntan återkommer Maria McKee med skivan ”La Vita Nuova”. Nu är hennes texter så vassa att de äntligen matchar hennes vassa röst, känd från den överskattade power balladen ”Show Me Heaven”. Här kanaliserar hon sin inre Marc Almond och bjuder på teatralisk pop med sublima stänk från Dante, Keats och Blake. Även om vi sätts i karantän resten av året räcker dessa 14 ljuvliga kärlekssånger som tröst.

Björn Kohlström, litteraturkritiker

Michael Joelsson: ”Parasit” istället för virus

Släpp tankarna på coronaviruset ett tag och gå istället in för ”Parasit” ett par timmar. På lördag visas den sydkoreanska Oscar-succén på Folkets Bio i Jönköping. Filmen som vann bästa film, regi, internationella film och originalmanus på senaste Oscarsgalan är en komedi om Ki-teak och hans streetsmarta familj som på något sätt lyckas ta sig fram i livet. När sonen får jobb som privatlärare i en rik familj börjar planerna smidas. Ett perfekt tillfälle att se om filmen förtjänar alla hyllningar den har fått.

Missar du filmen på bio, så skriv upp den 11 maj i kalendern. Då släpps den filmen även för streaming.

Michael Joelsson, nöjesskribent

Sandra Lindén: En svindlande läsupplevelse

I karantän eller inte: resorna vi kan göra med litteraturens hjälp är fortfarande oändliga och ostoppbara. Själv är jag fortfarande helt uppfylld av den ungerska författaren Agota Kristofs trilogi "Den stora skrivboken", "Beviset" och "Den tredje lögnen". I den första delen får vi följa tvillingarna Claus och Lucas som räddas undan kriget i Stora staden för att bo hos sin mormor i en avlägsen by i ett namnlöst land. Med hjälp av en gemensam skrivbok experimenterar pojkarna med sina egna gränser, både kroppsliga och moraliska. En fullkomligt svindlande läsupplevelse.

Boken finns även som ljudbok.

Sandra Lindén, journalist