Klart är dock att de helst av allt ska vara Bolinder-Munktell, traktor- och maskintillverkaren från Eskilstuna som bildades år 1932.

Hemma på gårdsplanen i Munkabo tronar tre av dem tillsammans med en veteranlastbil. Den senare en Volvo, 1964 års modell, som gick i Skövde som ny och vid speciella tillfällen får fin last i form av Curts traktorer.

Om Volvon går i Chevrolet-grönt bär två av traktorerna BM-grönt. Den tredje är röd.

Den här hittade jag i västgötska Härja. Då hade den stått ute i 15-16 år och var i stort sett bra skrot, säger Curt och visar på en grön BM36 från 1959.

Traktorn togs hem till Munkabo, plockades ned och under nästan ett år pågick arbetet med att få den i dagens skick med fungerande motor, växellåda och rätt grön nyans.

Pärlan intill, något mindre men i samma BM-gröna färg, är en Victor från 1956. Den skaffade Curt till grannen. När traktorn blev stående köpte han tillbaka den och gjorde i ordning den med samma noggrannhet och precision.

Det röda exemplaret, en Bolinder-Munktell också det, är en BM470 ”Bison" från 1966. Den kommer ursprungligen från Gotland och Curt hittade den på en traktorskrot i Eksjö. Nu finns den tillsammans med de andra klenoderna hemma hos Curt som arbetat med traktorer, skogsmaskiner och entreprenadfordon sedan 1966.

Uppvuxen i Hok gick han på lantbruksskola och började som 18-åring på Lantmännen i Jönköping. Där var han, som då avancerat till entreprenadsäljare, fram till 1990 då han startade eget på Torsvik. Självklart med entreprenadmaskiner.

Intresset för traktorer har väl alltid funnits. 1976 köpte jag min första, den var gammal redan då, säger Curt som gör all renovering själv.

Traktorerna och inte minst märket Bolinder-Munktell har dessutom gjort honom till en engagerad medlem i Svenska BM-klubben. Den såg dagens ljus i Sörmland men har i dag medlemmar i hela Sverige.

Det är fler än jag som har det här intresset och varje år arrangeras olika träffar. 6 juni samlas ett 100-tal veterantraktorer av olika märken i Harlösa och i september är det träff i Trädet i Västergötland. Vi har varit i Eskilstuna också. Tillverkningen finns inte längre kvar men däremot ett museum.

I dag är Curt pensionär men säger att han inte är typen som sitter på en parkbänk och matar duvor. Fler projekt står därför på vänt och bakom verkstadsbyggnaden på gården står tre kommande pärlor på rad. Alla tre av märket Bolinder-Munktell.

Just den här är lite speciell. En BM H10-350 gjord i Skellefteå, säger Curt och visar på en gul baklastare från 1960 med hur många redskap som helst att hänga på.