Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hen får Augustpriset – detta blev årets bästa svenska bok

Artikel 3 av 4
Augustpriset i litteratur 2020
Visa alla artiklar

Lydia Sandgren får Augustpriset för debutromanen "Samlade verk". Årets bästa fackbok är "Herrarna satte oss hit" av Elin Abbas Labba.

Årets svenska skönlitterära bok

Augustpriset för skönlitteratur går i år till Lydia Sandgren för debutromanen "Samlade verk".

– Enastående roligt. Jag är så glad, säger författaren under den direktsända Augustgalan.

Hon berättar också om det omfattande arbetet med boken som är nästan 700 sidor lång:

– Det är klart att jag ibland har undrat om jag ska ro det i land. Men det är lite som med bergsklättring, när man har kommit till en viss punkt går det inte att klättra ner. Man måste bara fortsätta, säger författaren som hälsar att hon ska fira med en öl och en cigg på Gyllene Prag i Göteborg, en restaurang som nämns flitigt i boken.

Läs Ulla Strängbergs recension av "Samlade verk" här

Årets svenska fackbok

Augustpriset i kategorin sakprosa går i år till författaren Elin Anna Labba, vars bok "Herrarna satta oss hit" skildrar tvångsförflyttningen av samer.

– Det här är min farfar och min morfars historia. Det ligger på samma gång så nära och så långt bort i tiden, säger Elin Anna Labba under galan.

Hennes bok lyfter fram vittnesmål ur arkiven och skildrar omfattande ingrepp i människors liv. Förflyttningarna påverkade var människor fick bo, de splittrade familjer och bidrog till att människor förlorade språk och traditioner:

– Det har påverkat hela geografin och förändrat hela livet för vårt samhälle, konstaterar Elin Anna Labbas.

Läs Emilia Söelunds recension av "Herrarna satte oss hit".

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Priset för årets barnbok går i år till Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson för "Humlan Hanssons hemligheter". Illustratören berättar under galan att hon särskilt har skapat bilderna för barn som läser själva:

– Jag har utgått från impulsivitet och lekfullhet, säger hon.

Övriga priset

Lilla Augustpriset som ges till en ung skribent går i år till Nanna Mikkelsen från Södra Sandby för novellen "Offret".

Sedan två år tillbaka delas också ett hederspris ut. Det går i år till författaren och förläggaren Per I. Gedin som en gång tog initiativ till Augustpriset.

Läs mer: Se alla nominerade titlar här