Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk nederlag väntas för Kristersson (M)

I dag röstar Sveriges riksdag om Ulf Kristersson (M) ska bli Sveriges statsminister. Allt tyder på att en majoritet röstar nej och det blir i så fall första gången som en föreslagen statsminister röstas ned. – Det som händer nu är inte jämförbart med någon annan period inom svensk politik, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Två månader efter valet undrar hela Sverige fortfarande hur nästa regering ska se ut och hur låsningarna mellan riksdagens partier ska kunna luckras upp.

– Egentligen har partierna inte rört sig en millimeter sedan valdagen, säger Mats Knutson, till branschtidningen Journalisten.

Han konstaterar att tittare och läsare i hela Sverige fortsatt är mycket intresserade av vad som händer i regeringsförhandlingarna trots att det egentligen inte har hänt så mycket sedan valdagen den 9 september.

– Man känner verkligen historiens vingslag. Förmodligen kommer det som nu händer att rita om den politiska kartan för lång tid framöver, säger Mats Knutson.

Inför dagens omröstning om Ulf Kristersson ska bli statsminister har Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna aviserat att de kommer att rösta nej. Det innebär att det blir 195 nej-röster och att M-ledaren inte blir vald. Moderaterna och Kristdemokraterna har däremot sagt att de kommer rösta ja. På tisdagen sade även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att de kommer att ge sitt stöd till Ulf Kristersson i omröstningen.

Ett nej till Ulf Kristersson skulle alltså bli historiskt som första gången som riksdagen säger nej till en föreslagen statsminister. Den 25 september blev sittande statsminister Stefan Löfven (S) bortröstad av en majoritet av riksdagen - också det var något som aldrig tidigare hade inträffat.

– Det är just nu en väldigt spännande tid om du är intresserad av politik och konstitutionella frågor, säger Mats Knutson.

SVT:s politiske kommentator konstaterar att han under de senaste månaderna har fått göra många tv-analyser om det politiska läget. Han har tappat räkningen på hur många det har blivit.

– Det gäller att inte bli trött. Jag tror i alla fall inte att detta är klart innan jul, säger Mats Knutson.