Bristen på hö och foder efter den extremt torra sommaren slår inte bara hårt mot alla lantbrukare, även för många av Sveriges ridskolor är läget krisartat.

Ydre ridklubb har tolv lektionshästar och fyra privathästar i sitt stall.

– Som det ser ut just nu har vi foder till nyår. Sedan är det mer ovisst, berättar Hanna Sehlstedt, ridinstruktör och ansvarig för verksamheten.

Kaosartad situation

Hanna Sehlstedt beskriver en kaosartad situation.

– Många tar chansen att tjäna pengar på situationen. Vi hade gjort klart med 52 balar som vi skulle hämta i Göteborg, men sedan fick vi veta att de redan var sålda. Många går också ut med rena rama ockerpriserna.

– Det här slår väldigt hårt mot vår lilla förening, berättar Hanna Sehlstedt.

Precis som många inom lantbruket hoppas Ydre RK på att det ska bli en bra andraskörd något som skulle kunna förbättra läget inför vintern.

– Det vi hoppas på är att vädret är med oss. Det gör att gräset växer och att våra hästar kan gå ute i hagarna och beta, säger Hanna Sehlstedt.

Inget extra stöd

Något extra stöd från regeringen ser det inte ur som om landets ridskolor kan förvänta sig.

Svenska Ridsportförbundet har uppmärksammat landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på den svåra situationen. I brevet vill förbundet att hästar också ska inkluderas i regeringens krispaket till lantbruket.

Dessutom har den moderata riksdagsledamoten Lotta Finstorp frågat om det finns möjlighet att ge ett utökat statligt lokalt aktivitetsstöd (LOK) till ridskolor.

Något som socialminister Annika Strandhäll som även ansvarar för idrottsfrågor sagt nej till.

Höjda lektionspriser?

– Vi hade planerat att köpa in en ny lektionshäst som vi hyr i dag. Nu tvingas vi lägga pengarna på foder istället, säger Hanna Sehlstedt.

För att förbättra läget har klubben startat olika kampanjer och olika försäljningar för att få ett extra tillskott på pengar.

Än så länge har inte verksamheten drabbats, men skulle det visa sig att kostnaderna för foder blir för höga kan det också drabba föreningens 120 medlemmar:

– Det värsta som kan hända är att vi tvingas höja lektionspriserna. Det vill vi verkligen inte, säger Hanna Sehlstedt.