Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höglandets konstronda ställs in

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Höglandets konstronda som skulle ha ägt rum i slutet av maj ställs in. – Det är tufft och tråkigt, men människors hälsa är viktigast, säger den arrangerande föreningens ordförande Garbis Sarafian.

Den 21-24 maj skulle konstnärer från de sex Höglandskommunerna ha öppnat sina ateljéer och separatutställningar för allmänheten under det årliga evenemanget Höglandets konstronda.

Med anledningen av utvecklingen kring coronaviruset ställs nu årets upplaga av arrangemanget in i sin helhet. Därför uteblir såväl den planerade samlingsutställningen i Nässjö konsthall som öppet hus i konstnärernas ateljéer i maj.

– Man känner sig helt tom när man tar ett sådant här beslut. Ett av de avgörande skälen till beslutet är att många av besökarna och konstnärerna tillhör riskgrupperna, säger Garbis Sarafian.

– Vi har tänkt på hur vi skulle kunna hålla årets arrangemang vid liv trots allt, men vi har inte hittat något realistiskt och bra alternativ. Nu får vi se fram emot 2021.

Personliga möten

Garbis Sarafian berättar att arrangemanget varje år brukar locka till omkring 8 000 besök. En intim och nära känsla kännetecknar Höglandets konstronda, förklarar han.

– Det är ett stort arrangemang men på en väldigt personlig nivå. Mötet mellan konstnärer och besökare men också konstnärer emellan betyder mycket. Det jag kommer sakna mest i år är nätverksskapandet som brukar uppstå.

”Ta en digital kontakt”

Garbis Sarafian förklarar att det ligger mycket arbete bakom förberedelserna till arrangemanget.

– Föreningens närmare 70 konstnärer har förberett sig under nästan ett år, förklarar han.

Trots att Höglandets konstronda ställs in i år hoppas han att det ändå ska uppstå kontakter mellan konstnärerna och de som ska ta del av konsten.

– Konstnärerna finns kvar, deras ateljéer likaså, troligen fyllda av fin konst. I tider som denna behöver vi människor det som är vackert och det som berör oss. Jag vill uppmuntra alla som skulle besökt oss att ta en digital kontakt med våra konstnärer via vår hemsida. Ta del av skönheten, den finns här mitt i livet. Sedan när allt har lugnat sig kan du boka in ett besök, avslutar Garbis Sarafian.