Karin Roos började sin hundskötarbana vid ett hundpensionat i Björkenäs, men ägaren ville senare lägga ner verksamheten på grund av hälsoskäl. Karin ville själv inte driva pensionatet vidare på plats, utan valde att köpa verksamheten och flytta den till Borgatorp där hon också bor med sin familj.

Efter att drivit pensionatet i några månader i Björkenäs, i väntan på de nybyggda lokalerna på hemmaplan, kunde verksamheten nyinvigas den 18 maj 2011. I dag, drygt sex år senare, är det ofta fullbokat på Borgatorp Hundpensionat.

Utan bra personal är man ingenting, de lyfter verkligen allt, berömmer Karin Roos och fortsätter:

Sedan är jobbet otroligt personligt, från bokningen till det att du tar betalt. Man lämnar ju sitt hjärta hos oss. Balansgången är så himla hårfin att det tar väldigt mycket på en psykiskt. Vi har hjärta för både hund och kund, så en blir lätt personligt engagerad.

Som ny kund hos pensionatet ska en checklista alltid fyllas i där kunden bland annat får uppge hundens försäkring, kontaktperson och om hunden är steriliserad eller kastrerad. Detta för att underlätta det dagliga arbetet för personalen på Borgatorp. Därefter kan kunden göra en bokningsförfrågan via nätet.

Kemin bland hundarna på pensionatet är något som Karin alltid måste tänka på och pussla kring för att allt ska flyta på.

Är det en hund som inte funkar med de andra av olika anledningar så lyfter hela taket. Det kan förstöra allt, förklarar Karin som har tre avdelningar på pensionatet med 22 boxar. Av dessa är dessutom cirka åtta stycken allt som oftast upptagna av tjänstehundar.

Mellan klockan åtta och tio på förmiddagen är det tid för lämning och hämtning av hundarna, likaså mellan fyra och sex. Personalen rastar hundarna en gång på förmiddagen och en på eftermiddagen, oftast med en hund i taget, om man inte sedan tidigare vet att hundarna fungerar i grupp.

Det är då vi ser hur de mår och de får sin egen stund för dagen. Nu när det aldrig regnar är det dessutom lite väl många dofter att analysera i skogen, säger Karin och skrattar.

Karin har noterat att allt fler skaffar hund i dag, vilket särskilt märks på det ökande behovet av plats på pensionatet. Nu under sommaren är det något av en högsäsong, men semesterlämnarna konkurreras ut av de som lämnar sina hundar på grund av jobb.

Folk måste vara tillgängliga på ett annat sätt i dag och reser mer i jobbet. Semester utgör egentligen den lilla delen, utan det är vardagsbestyren som de allra flesta lämnar sina hundar för.