Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjda avgifter för avfall och VA

Det blir dyrare med avfall samt vatten och avlopp i Aneby. Nästa år höjs avgifterna.

Ökade kostnader för sophantering och ombyggnationen av återvinningscentralen medför att Aneby Miljö & Vatten, Amaq, behöver höja priser på sina tjänster.

Fem procent

Nästa år höjs avfallstaxan med fem procent. För en vanlig villa handlar det om 100 kronor per år och årskostnaden blir 2 135 kronor. Det är den höjning som föreslås av allmänna utskottet och som ska klubbas av kommunfullmäktige.

Även avgiften för slamtömning höjs med 5 procent, vilket motsvarar 55 kronor per tillfälle. Den nya årskostnaden blir 1 145 kronor för en tank upp till tre kubikmeter.

Allmänna utskottets förslag är att även den rörliga avgiften för vatten och avlopp höjs 2020. Det blir i så fall med 3,8 procent. Det motsvarar en ökning med 31 kronor i månaden för en normalstor villa.

Stora investeringar

– Amaq står inför nya, stora investeringar, bland annat ska VA-nätet säkras upp. Därför är det nödvändigt att höja även VA-taxan, säger allmänna utskottets ordförande Beata Allen (C).

Som tidningen nyligen berättade har Aneby kommun, enligt Nils Holgersson-gruppens senaste kartläggning, en av länets dyraste VA-taxor. Bara Värnamo är dyrare.

LÄS MER: En av länets dyraste taxor