Pjäsen Nödåret är en sann historieberättelse om de svåra levnadsåren på 1860-talet, skriven av Einar Karlén.

Här får vi följa hur livet såg ut i bygden Hult, med allt från kyrkstämman i sockenstugan, rallarnas inträde i bygden, sista aftonen i den torftiga torparstugan och till Amerikaresenärernas avfärd från kyrkbacken.

– Alla karaktärer, förutom en, har funnits i Hult på riktigt. Man ville ha med någon som symboliserade vansinnet och högfärden, så kom Kammarjunkaren till, säger Gunnar Dahlén, som själv spelar två roller i pjäsen.

Nykomlingen

Under torsdagen hölls den sista repetitionen inför helgens föreställningar.

Gunnar som är inne på sitt 40:e år med teatergruppen Hultamatörerna säger att de bara övar två tillfällen tillsammans innan det är skarpt läge.

– De flesta av oss har varit med i många år och kan manuset nästintill utantill sedan tidigare. Värre är det för vår nykomling som har fått plugga en massa hemma.

Nykomlingen, som heter Cecilia Liljeblad, säger att hon blev tillfrågad när det fattades en skådespelare i rollen som "Malla på Mon".

– Min mamma har varit med i föreställningen tidigare, men har nu hand om fikat och bestyr runt om. Jag och min syster fick frågan, och jag nappade. Jag har ju hört att det är roligt.

Nu ser hon fram emot helgen och hoppas på många besökare.

Hon är lite nervös, men känner stöd från resten av gänget.

– De andra är ju rutinerade, så det känns ju extra pirrigt för mig som ny. Men jag är laddad.

Rutinerad 13-åring

En kille som medverkar för tredje gången är 13-årige Aron Olaison.

Hans farbror är med i spelen och Aron säger att han själv har suttit i publiken många gånger tidigare.

– Jag tyckte det såg roligt ut, så jag frågade om jag fick vara med. De sa att de gärna ville ha med mig då det behövdes fler barn i gruppen.

Aron berättar att han gillar att både sjunga och spela teater, att stå på scen. Det gör att han inte känner sig nervös inför helgens föreställningar.

– Mina repliker är inte så svåra, sedan har jag ett knep. När jag ska prata sitter jag och läser en bok. Det jag ska säga står i den boken, ifall att jag skulle tappa bort mig.