I Litauen besöktes Korsberget, en plats i norra delen av landet med 100 000-tals kors, som blivit en symbol för frihet och styrka.

Hanss Martins Jensons, född i Sverige, är biskop i Lettlands evangeliska lutherska kyrka. Han deltog i ett frukostmöte med gruppen och informerade om sitt arbete. Där poängterade han vikten av kontinuitet och kontakt i samband hjälparbete.

På Ösel besöktes Jämajas kyrkogård där många civila och militära offer från andra världskriget vilar. Kyrkan, vänförsamling till Höreda sedan börja av 1990-talet, byggdes på 1860-talet. Under den sovjetiska tiden användes lokalerna till stall och lager. Nu firas gudstjänster återigen och vid den gemensamma högtiden predikade församlingsherde Henrik Broman. Kyrkoherde Bo Bergstrand, diakon Göte Johansson och Johan Wahlfridsson deltog i förbönerna. Kören sjöng under ledning av Yvohn Thunborg och på orgeln spelade Ruben Havsed.

Nybyggt ålderdomshem

Vid besöket 2013 upptäckte Ruben att orgeln på läktaren bara var ett tomt skal. 2015 kunde en ny digital orgel överlämnas, finansierad av bland annat loppmarknad.

Det kommunala ålderdomshemmet i Kihlekonna har varit mycket nedslitet, trångt och tungarbetat. Under åren har önskemål om sjukhussängar, toalettförhöjningar, rullstolar och rullatorer kunnat tillgodoses.

En dröm var ett uterum och det kunde bli verklighet 2017. Delvis bekostades det av Estlandsvänner och Höreda församling.

Vid årets besök fanns det ett stort nybyggt ålderdomshem, toaletter i varje rum, nytt kök, tvätt- och syrum som underlättar för personalen. I trädgården finns det ramper som har bekostat av EU-bidrag.

En jubileumsresa

Hjälparbetet har pågått sedan 1991, totalt över 20 lastbilar som följts av en buss.

– Det har varit intressant att följa utvecklingen genom åren och att se hur allting har blivit så mycket bättre. Glädje, tacksamhet, ja lycka så känner jag det, säger AnneMarie Samuelsson.

Hon medger att hon börjat tänka på en ny resa 2021, vilket skulle innebära en jubileumsresa, 30 år sedan starten.