Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals länsbor riskerar förlora jobben då AF varslar

Arbetsförmedlingen varslar 4500 anställda av totalt 13500 anställda i landet. Det kan innebära att hundratals anställda på AF i Jönköpings län blir av med sina jobb. Totalt är det 350 som är anställda på myndigheten i länet. — Det är ett tungt beslut vi har tagit. Vi kommer att göra allt för att de som sägs upp får det stöd de behöver, bland annat genom Trygghetsstiftelsen, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör, Arbetsförmedlingen.

Förhandlingar med de fackliga parterna, om neddragningen av antal anställda och vilka orter som blir berörda, inleds omgående.

En orsak till varslet sägs vara M:s och KD:s budgetreservation i december förra året. Enligt budgeten ska förvaltningsanslaget till Arbetsförmedlingen bantas med 900 miljoner kronor, samtidigt som program och insatser ska skäras ned med 2,7 miljarder kronor, enligt uppgifter till Dagens Industri.

Regeringen har dock beslutat att dra tillbaka en del av den miljardbesparing på myndigheten. hur mycket det påverkar är oklart.

Större än väntat

Och trots det blev varslet enligt flera bedömare större än väntat. Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg har tidigare varnat för att så många som cirka 4000 personer kan få gå från sina jobb.

Arbetsförmedlingen har kontor i de flesta kommuner i Jönköpings län. Enligt Arbetsförmedlingen kommer inte berörda kontor och anställda få besked om uppsägningar förrän i april.

Utvecklingen av de digitala arbetsförmedlingstjänsterna fortsätter som tidigare planerat enligt ett pressmeddelande. Det är nödvändigt för att ge den service och det stöd som arbetssökande och arbetsgivare behöver. Det innebär att de verksamheter som arbetar med utveckling av digitala tjänster och IT-system undantas från besparingarna.

Texten uppdateras