Industriföretagen Björkö Mekaniska AB och BN-teknik AB kommer nu att ingå i industrikoncernen Inducore. Detta då delägaren Egon Nilsson snart kommer gå i pension, och de behövde se över vem som kunde ta över företagen.

– Vi har inte haft någon kontakt med Inducore tidigare, utan de dök upp när vi började leta efter köpare. Vi har ett stort ansvar mot kunder och personal att det inte blir för stora förändringar. Där tycker vi att Inducore har rätt tänk och kompetens, förklarar Björkö mekaniska och BN-tekniks VD Egon Nilsson.

1979 grundades Björkö mekaniska AB som ligger i Björköby och dotterbolaget BN-teknik kom till 1998. Båda företagen sysslar till 95 procent med aluminium i olika former.

Nilsson berättar vidare att Inducore blev intresserade av köpet för att det är två välmående företag inom aluminiumbranschen. Något som kommer att komplettera Inducore då det inom koncernen mest finns stålföretag. Detta innebär att de kommer kunna ha ett större utbud mot sina kunder.

Nilsson själv kommer arbeta kvar som VD då han har två år kvar till pensionen.

– Sen får vi se om man vill jobba vidare, säger han.

Björkö mekaniska AB och BN-teknik AB kommer ligga kvar i Björköby och Eksjö som tidigare.

Foto Privat

Mer automatisering

För Björkö mekaniska och BN-tekniks del så kommer det inte ske några märkbara förändringar. Utan företagen kommer finnas kvar i Björköby och Eksjö, med samma inriktning, vidareförädling av aluminium, som tidigare.​

Kommer ni behöver rekrytera personal om ni får några nya projekt?

– Vi har idag behov av mer personal. Det är lika svårt att hitta personal till verkstaden som att hitta tekniker. Vi behöver jobba mer med automatisering som gör att vi inte behöver rekrytera lika mycket till verkstadssidan.