Från och med torsdagen 19 mars valde Nässjö kommun att stänga kommunens restauranger och sätta stopp för för externa matgäster, som kanske i vanliga fall brukar äta på restaurangerna.

Som externa gäster räknas alla som inte bor i kommunens särskilda boenden.

Restaurangerna erbjuder istället matlåda för avhämtning. Matlådor kan hämtas i restaurangen under ordinarie öppettider och det krävs ingen förbeställning.

Här gäller nya beslutet

Beslutet gäller kommunens fyra restauranger: Parkgården i Nässjö, Björkliden i Anneberg, Malmåkra i Malmbäck och Skogsborg i Bodafors.

Tidigare fanns en kommunal restaurang även i Forserum, men den är sedan en tid stängd och maten körs från Nässjö istället.

– Vi kan inte ha restauranggäster sittande för nära varandra i den här rådande situationen. Därför väljer vi att tills vidare säga nej till externa matgäster för att undvika smittspridning av coronaviruset, säger Ann-Cathrin Gunnar. Men vår externa matgäster får gärna komma till våra restauranger för att hämta mat med sig maten hem.

Ett tapp av matgäster

Ann-Cathrin Gunnar inser att beslutet medför att kommunen säkert tappar ett antal matgäster och att det kan bli svårare att planera åtgången av mat för de kommunala köken.

– I exempelvis Malmbäck är ju restaurangen på Malmåkra något av en träffpunkt vid lunchtid, inte minst för hantverkare i området. Nu vet vi ju inte om de väljer att lösa sin lunch på annat sätt istället.

Ann-Cathrin Gunnar, socialnämndens ordförande, om beslutet att inte längre ta emot externa matgäster på kommunens restauranger. Restaurangerna erbjuder istället matlåda för avhämtning.

Foto Madeleine Fransson

Dagligverksamhet har stängt

En annan verksamhet som berörs av besluten i syfte att minska risken för smittspridning är den dagliga verksamheten vid Linnéagården i Nässjö.

– Den verksamheten, som ingår i demensvården, har nu stängt tills vidare, säger Ann-Cathrin Gunnar.

Ansträngt inom hemsjukvård

Hon berättar även att hemsjukvården just nu är ansträngd till följd av sjukskrivningar.

– Vi har ungefär tio av 40 anställda inom hemsjukvården, som är hemma just nu av olika skäl. Det handlar om att vi uppmanat personal att vara hemma om de känner av symtom i syfte att minska risken för smittspridning.

Tilläggas kan också att Nässjö kommun har påbörjat planering för alternativ organisation av förskola och grundskola. Regeringen har gett kommunerna i uppdrag att intensifiera det arbetet.