Kommuninvånarna i Eksjö levde under stor del av förra året under vattenrestriktioner. Dåligt med nederbörd var en avgörande faktor och Eksjö Energis VA-chef Torbjörn Johansson önskade en nederbördsrik vinter. Det har han fått, och frågan är nu om det inte finns risk att slå över åt andra hållet. Med stora snömängder och våren runt hörnet finns alltid en viss risk för översvämningar.

Men i dagsläget finns egentligen ingen sådan oro. Det har varit kallt ett tag så mycket vatten har hunnit rinna undan i bäckar och åar, förklarar han.

Dock kan det förändras snabbt, förklarar han.

Om det skulle slå om och bli varmt och regna så är det ingen bra kombination. Då kan det gå fort så det gäller att man är observant på vattennivåerna, uppmanar han.

Särskilt fastighetsägare råder han att se över sina eventuella brunnar på tomten.

Man kan rensa dem och se till att där inte ligger en massa skräp. För om vattnet väl börjar stiga går det fort sen, varnar Johansson.

I övrigt är han förstås nöjd med att i Eksjö.

Man kan inte vara annat än nöjd. Vattennivåerna har återhämtat sig väldigt snabbt, över förväntan, och det tar lång tid innan vi kan förbruka allt det här. Allt ska vara tillbaka till det normala i sommar.

Nu hoppas vi bara att våren smyger sig på sakta, så det inte smälter för fort och blir översvämningar. Då är vi riktigt nöjda, avslutar han.