Efter att ha legat i topposition i många år tappar sjukhusen i länet mark. I alla fall enligt Dagens Medicins årliga ranking.

Länssjukhuset Ryhov mellan 2012 och 2015 med fyra förstaplaceringar i rad i kategorin mellanstora sjukhus, men ramlade ner från tronen vid fjolårets sammanställning. Vid 2016 års ranking steg istället Värnamo sjukhus upp på .

Vid rankingen för 2017 landar länets sjukhus tätt intill varandra med Värnamo sjukhus på en femteplats, Höglandssjukhuset på en sjätteplats, och Länssjukhuset Ryhov på en sjundeplats.

I kategorin mellanstora sjukhus hamnar Västerviks sjukhus på förstaplatsen för andra året i rad. Tvåa i rankingen är Danderyds sjukhus och tredjeplatsen togs hem av Västmanlands sjukhus.

När det gäller bästa universitetssjukhus rankas Norrlands universitetssjukhus etta för andra året i rad. Andraplatsen togs av Universitetssjukhuset i Linköping och tredjeplatsen togs av Karolinska universitetssjukhuset.

I rankingen av bästa mindre sjukhus kom Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm på första plats följt av Norrtälje sjukhus på andraplats och Oskarshamns sjukhus på tredjeplats.

Dagens Medicin utnämnde Sveriges bästa sjukhus för sjätte året i rad. Rankingen bygger på över 8 000 uppgifter från bland annat kvalitetsregister. Allra tyngst väger medicinsk kvalitet, men även hur sjukhusen klarar överbeläggningar, väntetider på akuten och hur personalens rutiner följs.