Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vanlig konstronda i coronatider: "Våga ta kontakt med konstnärerna"

I den lilla stugan intill grusvägen har konstnären Anna Zandén ställt upp en tavla på ett staffli. Det skulle blivit fjärde året som hon deltog i Höglandets konstronda. I år blir det inte en traditionell runda. I stället har föreningen gått ut med att det blir en digital konstronda.

Under Kristi himmelfärdshelgen brukar Höglandets konstronda äga rum. Ett 60-tal konstnärer öppnar upp sina ateljéer och utställningar runt om på Höglandet. I slutet av mars tog föreningen beslutet att det inte skulle kunna gå att genomföra i år. I alla fall inte på det traditionella sättet.

– En av utmaningarna i konstrondan i samband med coronakrisen är att en hel del av konstnärerna tillhör riskgruppen. Därför kände vi att vi ändå ville få till något på ett bra sätt. Vi ville inte bara fälla upp årorna och ge upp, säger Garbis Sarafian, ordförande.

"Ta kontakt med konstnären"

På den redan trycka broschyren sitter det numera ett klistermärke där det står att att Höglandets konstronda är inställt i år, men att konstnärerna går att besöka via konstrondans hemsida. Här uppmanas man också stödja de lokala annonsörerna.

– Traditionellt sett är vår konstronda en jättestor grej på Höglandet som brukar locka runt 8 000 besökare till utställningarna, säger Sarafian.

I stället för att åka bilen runt hela Höglandet för att träffa konstnärerna har de lagt ut ett antal bilder på sina konstverk på konstrondans hemsida.

– Min förhoppning är att de som går in på hemsidan ska ta kontakt med konstnärerna. Då menar jag inte att de ska åka dit, utan i första hand ta en muntlig kontakt eller skicka mejl. Den kontakten får inte upphöra, säger Garbis Sarafian och fortsätter:

– Finns det medlemmar i föreningen som på eget initiativ vill ta emot besökare så syns det under deras flik på hemsidan. Då är det deras ansvar att ha en coronasäker utställning. Vi vill inte stoppa någon.

Målar mest i Spanien

Anna Zandén har de senaste åren hållit till i Bykhuset som ligger i närheten av Kvarnarps gård. Då hon redan hade planerat att hyra huset innan hon visste att konstrondan var inställd kommer hon att vara här hela veckan.

– Den som har lust att titta förbi kan göra det. Här finns det stora områden och i huset kan man gå in en och en. Jag har också handsprit och våtservetter här, säger hon när tidningen gör ett besök.

När hon fick höra beslutet om att konstrondan skulle ställas in blev hon inte särskilt förvånad.

– Det var ingen överraskning. Idén med att köra det digitalt i stället tycker jag var jättebra.

På vintern bor Anna Zandén i Spanien med sin man Peo och hunden Nisse. Där har hon haft ett antal utställningar.

– Jag har målat i 20 år mer eller mindre. Mest målar jag när vi är i Spanien. Jag målar det mesta i akryl och just nu är det mycket flickor, säger hon.