Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: ”Äldre ska få dricka vad de vill till maten”

Det kan inte vara politiker eller tjänstemän som bestämmer vad hyresgäster på äldreboenden dricker till maten. Den saken bestämmer de själva. De slår Eksjö kommuns borgerliga majoritet fast i en insändare.

Under slutet av april månad uppmärksammades vi på att äldre i Gislaveds kommun inte längre själva skulle kunna bestämma vad de får dricka till maten.

Detta väcker självklart frågan om vem eller vilka som bestämmer över personer som bor på ett äldreboende eller motsvarande.

Är man boende på ett äldreboende är lägenheten/rummet den äldres hem och där bestämmer man naturligtvis själv och ingen annan. Man betalar en hyra och får en viss service i bostaden och har även besittningsrätt precis som alla andra hyresgäster.

LÄS MER: Möt Eksjöhandlaren som blev rikshjälte över en natt

I anslutning till boendet finns vanligtvis en matsal och ibland gemensamhetsutrymmen som man delar på och som skulle kunna sägas utgöra en utökning av hemmet även om det delas med andra boende.

I matsalen som kanske inte kan jämföras med en restaurang serveras det oftast en eller två rätter som man kan välja mellan. Dryck och liknande serveras naturligtvis och här kan man välja mellan ett visst utbud som borde anpassas efter gästernas önskemål. Naturligtvis kan den boende själv ha med sig lämplig dryck eller komplement till maten om man så önskar utan vare sig pekpinnar eller förbud.

Vill den boende dricka ett glas vin, öl eller läsk så ska man naturligtvis kunna göra detta. Sedan kan det självklart finnas medicinska eller sociala skäl till varför en enskild individ ska undvika viss mat eller dryck men det avgör hyresgästen själv efter inrådan av läkare/vårdpersonal.

Slutsatsen är att hyresgästerna på våra boenden är de som bestämmer i sina hem och vad man äter/dricker. Det kan inte vara politiker eller tjänstepersoner som bestämmer detta.

Eksjö maj 2021:

Ulf Björlingson (M)

gruppledare

Marie-Louise Gunnarsson (M)

socialnämndens ordförande

Kim Lindström (M)

företagare

Bo Ljung (KD)

gruppledare

Birgitta Liljerås Larm (KD)

sjuksköterska

Stellan Johnsson (C)

gruppledare

Jan Nilsson (C )

socialnämndens vice ordförande

Sven-Olof Lindahl (L)

gruppledare

Christer Ljung (L)

f.d. överste 1gr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel