Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Även staten ska hålla avtal

Vi har i tidningen kunnat läsa att Trafikverket i ett nytt förslag föreslår att de nya stambanorna ska få ett stadsnära stationsläge läge i Jönköping. Det är bra. Vi kunde samtidigt läsa att förslaget innebär att det inte ska bli några stopp vare sig i Tranås eller Värnamo. Det anser vi, Moderaterna i Jönköpings län, är helt oacceptabelt.

Beslutet om att bygga nya stambanor byggde på ett ömsesidigt åtagande mellan staten och de kommuner och regioner som var planerade att få stationslägen – den så kallade Sverigeförhandlingen. I denna förhandling åtog sig staten att bygga järnväg och stationslägen medan kommunerna skulle bygga bostäder och anslutande infrastruktur kring stationerna.

Ur ett kommunalt och regionalt perspektiv har man redan påbörjat arbetet utifrån den grund som togs fram i Sverigeförhandlingen. Vi anser att regeringen försöker slingra sig ur statens åtagande i överenskommelsen och att man sänker ambitionsnivån och att fokus ligger på att sänka statens kostnader. Självklart måste regeringen ta ansvar för en god hushållning av de statliga finanserna, men regeringen har också ett ansvar att se till nyttan för medborgare och samhället.

De nya stambanorna är helt avgörande för den regionala utveckling som vi, Moderaterna i Jönköpings län, arbetar hårt för. Då gäller det att staten också håller sin del av avtalet.

Nya stambanor behövs för att korta de tidsmässiga avstånden för människor längs hela sträckan. För att ge människor friheten att bo där de vill, arbeta där de behövs och att kunna kombinera de båda, inte i första hand för resor mellan Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vi förutsätter därför att staten håller sin del av avtalet och levererar de stopp man lovat i Jönköpings län. Det behövs för både regionens utveckling och den frihet som länets invånare förtjänar!

För Moderaterna i Jönköpings län

Caroline von Wachenfelt, Aneby

Anton Sjödell, Gislaved

Kristine Hästmark, Gnosjö

Susanne Wahlström, Habo

Peter Jutterström, Jönköping

Henrik Jansson, Mullsjö

Anna Gerebo, Nässjö

Malin Wengholm, Region Jönköpings län

Mats Hermansson, Sävsjö

Mats Holmstedt, Tranås

Gert Jonsson, Vaggeryd

Carina Bardh, Vetlanda

Gottlieb Granberg, Värnamo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel