Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Diskriminerar Vetlanda kommun äldre människor?

Rubriken kan tyckas vara hård men när jag läser hur Vetlanda Kommuns kommunikationschef uttrycker sig i VP den 6 augusti så får jag tyvärr den känslan.

”Kommunen varnar för coronatrötthet och att det finns en negativ trend att hålla avstånd, framförallt i gruppen 70-plus”.

Vetlanda Kommun går alltså ut i media och pekar ut en viss grupp i vårt samhälle, oss 70-plussare, för att vi skulle ta för enkelt på rådande pandemi och vara större potentiella smittspridare än övriga kommuninvånare. Eftersom det är kommunens kommunikationschef som uttalar sig så måste ju detta vara kommunens officiella inställning. Allt annat är otänkbart. Alternativet blir ju annars att det är kommunikationschefens egen högst personliga åsikt.

Jag har några frågor till de styrande i kommunen, och då menar jag de högsta:

• Hur har Vetlanda Kommun gått till väga för att komma fram till denna slutsats?

• Hur tror de styrande i Vetlanda Kommun att vi 70-plussare känner oss efter ett sådant utpekande? Ska folk börja skrämma barnen med en pensionär?

• Är det Vetlanda Kommuns styrandes åsikt att vi 70-plussare inte ska visa oss ute i vår stad?

Det finns många sorters media idag. Man läser till exempel om att tonen kan vara mycket rå i många sociala sådana. Därför tycker jag att det är olyckligt när en representant för en kommun slänger sig med uttalande som inte stämmer. Till exempel, jag och hustrun cyklade förbi en av stadens uteserveringar en fredag kväll för ett tag sedan. Knökafullt! Garanterat att ingen 70-plussare fanns bland dessa.

Vi lever i en mycket svår tid just nu men vi måste också vara positiva och försöka se framåt. Det ska vi göra tillsammans utan att Vetlanda Kommun riktar pekpinnar åt vissa grupper i vårt samhälle.

Hans Folkesson, 70+

Svar direkt:

Att Vetlanda kommun använder uttrycket 70-plus i sin kommunikation beror på att Folkhälsomyndigheten använder denna definition när det gäller riskgrupper och covid-19. Länets kommuner har i uppdrag att varje vecka rapportera in trängsel till Länsstyrelsen. Detta görs rent generellt men också specifikt för riskgruppen 70-plus. Den sammanställda rapporten för den senaste veckan visar bland annat att det finns en negativ trend kring att hålla avstånd i just riskgruppen 70-plus. Rapporteringen baserar sig på gjorda observationer vid offentliga platser, i butiker, serveringsställen och besöksmål.

Jag är väl medveten om att det finns många som är jätteduktiga på att följa folkhälsomyndighets rekommendationer men det finns också de som inte är det. Det som rapporterats är alltså en nulägesbild.

Annelie Jönsson, kommunikationschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel