Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: KD: Vården kräver nationellt stöd

Detta år har inneburit en av de svåraste kriserna för Sverige i modern tid. Med kriser kommer vägval. Vårt lands högsta politisk ledning har valt en väg som få andra har gjort, inklusive våra grannländer.

Regeringen Löfven valde en strategi med få restriktioner, relativt hög grad av smittspridning, med fokus på att skydda riskgrupperna. Strategin kräver ett aktivt beslutsfattande på nationell nivå. Men ansvaret för att genomföra den dumpades på 21 regioner och 290 kommuner, utan att säkerställa att de hade resurser eller kapacitet att lösa uppdraget.

Krisen för Sveriges kommuner och regioner är långt ifrån över, även om situationen för Region Jönköping har ljusnat något. Restriktionerna har lättats vilket ger bättre möjligheter för näringslivet att fungera, inte minst turistnäringen. Stödet till turism, kultur och idrott är dock haltande och det krävs mer. Men det krävs också ökat stöd till hälso- och sjukvården för att klara hösten då pandemin fortsätter samtidigt som en del av de planerade operationerna och behandlingarna långsamt ska kunna återupptas.

Därför har Kristdemokraterna föreslagit ett stort nationellt krispaket för vården, som kan göra skillnad här och nu. För att vi ska kunna ta oss ur den här krisen måste politiken fokusera på att stoppa smittspridningen, skydda och stötta vårdpersonalen och rädda liv. Vår förhoppning är att regeringen vill förhandla om ett sådant paket, så att Sverige kan ta sig igenom den här krisen.

Ebba Busch (KD), Partiledare

Acko Ankarberg Johansson (KD), Riksdagsledamot och ordförande i socialutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel