Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Replik till ”En förundrad kommuninvånare”

Artikel 5 av 5
Stadshusets reception i Vetlanda flyttas
Visa alla artiklar

Införande av ett kontaktcenter utreddes och beslöts redan 2011-2013. Det fanns och finns fortfarande inga tvivel om att det var ett välgrundat beslut, med långsiktiga vinster, ekonomiskt och inte minst för att ge våra medborgare bra service.

Vi följer vår kommunala omvärld i allt vi gör. Många har infört kontaktcenter, ligger före oss, och alla är överens: vinsterna är stora, men det tar tid att ställa om. Vi har politiska krav på oss att bli mer effektiva. Kontaktcenter (KC) är en pusselbit.

KC ska inte, kan inte vara experter. De resurserna finns på förvaltningarna, men behöver frigöras, avlastas från de enklare frågor som tar värdefull tid i anspråk. Enklare frågor innebär att kunna svara utifrån den information som finns på våra hemsidor. Det kan exempelvis handla om hur du söker förskola, hur du söker försörjningsstöd, hur du lämnar in en felanmälan eller synpunkt, om du behöver bygglov eller något annat tillstånd men det kan också vara frågor som är kopplat till ett specifikt ärende och där KC har stöd av olika verksamhetssystem. Då kan det handla om att svara på när du får din förskoleplats och var, när dina pengar kommer osv. Denna typ av enklare frågor kräver inga experter.

Idag får du som ställer enklare frågor betydligt snabbare svar. Framförallt får du svar. Under 2019, innan kontaktcenter öppnade, så fick endast 50 procent av alla som ringde till kommunen ett svar. Detta är en siffra som ingen kan vara nöjd med.

Vi gick igenom en process med tidigare ”turistbyrån”, där det fanns motsvarande kritik som mot kontaktcenter. Idag är vi mer offensiva än någonsin, har lyft Vetlanda i digitala kanaler, där besökarna finns och inte minst lyft möjligheterna med ”hemester” för medborgarna. Detta före corona.

Ett kontaktcenter bidrar till att ge bättre tillgänglighet, snabbare svar och därmed mer nöjda medborgare.

Vetlanda upplevs av omvärlden som offensivt. Samverkan är ett nyckelord för att möta dagens och morgondagens utmaningar inte minst att förvalta skattemedel. Samverkan internt och mellan kommuner. Det är så vi utvecklar bland annat kontaktcenter.

Vi är ödmjuka inför utmaningarna, men har kommit en bit på vägen i vårt uppdrag.

Magnus Färjhage, kommundirektör

Annelie Jönsson, kommunikationschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel