Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ta tag i situationen på bussarna

Att behöva sitta bredvid någon jag inte känner på bussen under pandemin covid-19 gör mig rädd. Bussarna är så fulla att vi ungdomar får stå upp till skolan, det är varken coronavänligt eller säkert. Tryggheten att ta mig till skolan finns inte längre. Skulle du vilja att ditt barn åker osäkert till skolan?

Regionen har ställt in två bussar, vilket leder till att trängseln blir som hos myrorna i myrstacken. Under pandemin vi lever i ska vi hålla minst två meter avstånd men på bussen finns inte den möjligheten. Senaste riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten är att vi ska försöka hålla oss till samlingar om åtta personer. Ungdomar som ska till skolan blir samtidigt tvingade till att trängas in i en överfull buss. Att regionen ska minska på bussarna i denna situation är inte acceptabelt. Hur ska vi kunna hålla på restriktionerna i detta läge? Smittspridningen kommer aldrig minska. Vi måste tänka på att restriktionerna ska fungera i alla situationer, även på bussen med skolungdomar.

Varje gång jag ska gå på bussen sätts hjärtat i halsgropen, hela kroppen börjar kallsvettas. Bussarna är så fulla att vi sitter tre personer på två säten och det står folk i hela gångarna. Min rädsla växer, jag vill absolut inte bli smittad av covid-19. Jag känner mig instängd, folket trycker från alla håll och hjärtat börjar slå hårdare. Jag hör folk runt omkring mig hosta och harkla sig, det gör mig orolig och jag känner mig äcklad. Det luktar instängt och jag vill bara hoppa av, men eftersom jag har skolplikt kan jag inte det.

Både mina föräldrar och politikerna i Sverige säger att vi ska vara hemma så mycket som möjligt och hålla oss till restriktionerna. Jag håller med dem till hundra procent men när jag träffar mina vänner kan jag hålla två meter avstånd, tvätta händerna och följa alla övriga riktlinjer. På bussen däremot, hur tänker politikerna där? Det viktigaste är att busschaufförerna är säkra genom att de första sex sätena är upptejpade med rödvita band. Vi passagerare får stå upp med okända personer flåsandes i nacken. Är det så de tänker?

Jag tycker att någon måste ta tag i situationen och göra något åt det. Vi ungdomar ska inte behöva utsättas för så mycket oro och rädsla för att ta oss till skolan. Vi är världens stora framtid så var rädda om oss. Är inte världens framtid viktig? Helt ärligt, ta tag i situationen. Jag vill ha en trygg väg till skolan även att vi lever i en pandemi.

En otrygg elev på väg till skolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel