Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Toppchefernas svar visar endast att man är på väg att tappa markkontakten

 
Jäv i Eksjö
Visa alla artiklar

Beslutet att asfaltera infarten till Eksjö golfklubb skadar medborgarnas förtroende för förvaltningen och kommunens politiska styrning. Det skriver Vänsterpartiet i Eksjö i en insändare.

LÄS MER: Kommunens toppchef tog beslut om asfaltering för halv miljon – sitter själv i styrelsen: ”Kan röra sig om jävssituation”

Per Ola Nilsson skriver på ledarsidan om asfalteringen av infarten till Eksjö golfklubb. Vi anser att skribenten har goda argument.

Agerandet är måhända lagligt och genomfört med all juridik bakom sig men bara för att något inte är olagligt är det inte nödvändigtvis lämpligt. Med ett minimum av förvaltningskunskap så kan man inse att detta skadar medborgarnas förtroende för förvaltningen och för kommunens politiska styrning.

Inom psykologin finns ett begrepp – ”above suspicion” – som i korthet innebär att säkerställa att man agerar utanför varje form av misstanke, man vill så att säga vara så fri i sina ageranden att misstanke inte kommer att kunna vidhäfta en.

LÄS MER: Per-Ola Nilsson: Wärnbrings möjliga jäv är ingen struntsak • ”Uppfattas som ett korrupt beteende av många”

Detta borde också vara en självklarhet inom en liten kommuns förvaltning där det mycket riktigt är så att man väldigt enkelt kan hamna på flera stolar eller kunna misstänkas agera ur andra intressen. Som ledarsidan skriver ”en kommuns säkerhetsmarginaler mot varje antydan till korruption, jäv och maktmissbruk bör vara väl tilltagna”.

Att man sedan inte ens kan säga – ja det var obetänksamt av oss, vi borde ha tagit beslutet i en annan ordning – det hade åtminstone varit klädsamt.

Men att vidhålla att det är en helt rimlig beslutsordning och därmed diskvalificera de medborgare som med rätta är upprörda visar endast att man är på väg att tappa markkontakten.

Vänsterpartiet i Eksjö kommun

LÄS MER: Expertens tydliga dom efter Wärnbrings beslut: ”Han har brutit mot jävsreglerna”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel